Omskærelse til åndløshed

Hvor religionen består i de ydre tegn, får vi det uniformerede menneske, og det uniformerede menneske vil netop ved hjælp af uniformen afgrænse sig i forhold til andre. Her er vi fra Guds parti, hedder det mere eller mindre direkte. Men netop den holdning er det modsatte af kristendommen, hvor det hedder, at Gud forbarmer sig over de gudløse.

Kristendommmens essens, her udlagt af John W.Hørby,bevirker at kristne ikke kan respektere andre religioner

Hvad siger egentlig kristendommen om omskærelse? Det spørgsmål er mærkeligt nok ikke fremme i debatten.Det drejer sig i den løbende debat alene om smerte og sundhed i medicinsk forstand, og det drejer sig om at være respektfuld over for religion i humanistisk forstand. Det er den moderne tilgang til sagen.
Kristendommen går slet ikke ind i de spørgsmål i optagethed af noget anderledes vigtigt, nemlig spørgsmålet om, hvad der forstås ved et sandt gudsforhold.

Her tages intet hensyn til medicinske problemer eller humanistisk respekt for religion af enhver art. Nej, kristendommen er polemisk og vil sandheden i gudsforholdet, og her fordømmes al udvendighed som åndløshed. Et gudsforhold består ikke i omskærelse, spiseregler, rent og urent, tørklæder og kalotter.

Gudsforholdet drejer sig, som Paulus siger det, om “hjertets omskærelse”.
Et kærlighedsforhold

Gudsforholdet er et kærlighedsforhold og ikke et kontraktforhold. Gudsforholdet oprettes ikke som en handel mellem to parter, men er den betingelsesløse gave, som sætter den troende i en uendelig gæld til giveren.

Hvor religionen består i de ydre tegn, får vi det uniformerede menneske, og det uniformerede menneske vil netop ved hjælp af uniformen afgrænse sig i forhold til andre. Her er vi fra Guds parti, hedder det mere eller mindre direkte. Men netop den holdning er det modsatte af kristendommen, hvor det hedder, at Gud forbarmer sig over de gudløse.

Grunden til, at religion bliver til rethaveri og selvhævdelse, er netop, at man bygger gudsforholdet på sin egen overholdelse af udvendige regler. I kristendommen betegnes dette slet og ret som åndløshed. Derfor lader det sig ikke gøre at respektere andre religioner.

Bragt i Jyllandsposten 09.03.14

Dette indlæg blev udgivet i Hørby,John W., Religion / Ideologi, seneste. Bogmærk permalinket.