Religion, politik og værdikamp

KAMPEN OM YTRINGSFRIHEDEN – RELIGION, POLITIK OG GLOBAL VÆRDIKAMP

af Heini Í Skorini                        308 sider          Gads Forlag 2023

Denne bog en  udgave af forskerens ph.d.-afhandling fra King’s College i London  på baggrund af studieophold i Genève og Jeddah i Saudi-Arabien.Her har  Organization of the Islamic Cooperation  en mellemstatslig organisation som varetager muslimers rettigheder og andet hovedkontor . Paraplyorganisationen består af 57 islamiske stater med Saudi-Arabien, Pakistan og Egypten som de førende stater.

Skorini interesserer sig især for Organization of Islamic Cooperation (OIC) og   dens virke i FN.  OIC har lobbyet for at menneskerettighederne kan vendes mod sig selv i mere end 20 år. Nu er meget lykkedes. Organisationen hed oprindeligt Organization of Islamic Conference.

Født som universelle rettigheder til at tro, tænke og tale frit bliver de undervejs suppleret af visse sociale rettigheder for i de senere år, under påvirkning af OIC og multikulturalismen i Vesten, at blive omfortolket til retten til ikke at blive såret, krænket eller udsat for blasfemi. Menneskerettighederne har med andre ord vist sig at være et tveægget sværd. De kan bruges mod sig selv – som når de anvendes til at forbyde hate speech, racisme, islamofobi og intolerance.

Shariaen træder i baggrunden

Før i tiden henviste islamiske stater direkte til, at shariaen står over sekulær ytringsfrihed**, og det var en tand for ærligt. Følgelig gik de i stedet* over til at sige, at menneskerettighederne skal udvides, mens de fjernede referencerne til islamisk lovgivning. Nu stod det med Koranen og shariaen således med småt.

Den retorik er der flere, der hopper på, herunder juristerne i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, hvis retspraksis nærmer sig OIC’s ved i en sigende sag fra Østrig i 2020 at anerkende, at »religiøse følelser skal beskyttes« for at »forhindre legitim indignation« blandt muslimer.

OIC i en erklæring fra Kairo i 2021 stadfæster, så ingen fremover kan være i tvivl: »Ytringsfriheden må ikke bruges til at krænke helligheder eller værdigheden hos profeter, religioner, religiøse symboler eller til at underminere moralen og etiske værdier i samfundet.«

Islam dykker frihedsrettighederne

Forfatteren fremdrager OIC’s officielle handlingsplan frem til 2025, hvor det fastslås, at »islam var den første religion, som præsenterede universelle og fundamentale rettigheder for menneskeheden, som skal adlydes og respekteres under alle omstændigheder.«

kilde:   Mikael Jalving,  historiker, anmeldelse i Jyllandsposten 29.04.23

* Islams forhold til menneskerettigheder (ideologiens egne såvel som FN’s) har forsker Ann Elisabeth Mayer redegjort for. Nogle af hendes analyser er refereret her  (på dansk) www.respublica.dk.

**Se også Fariba Parsa ( RUC)  om  islams forhold til menneskerettigheder på www.respublica.dk.

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser, FN, Menneskerettigheder, Organisationer, Politik / Lovgivning, Religion / Ideologi. Bogmærk permalinket.