En hård barndom

Professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab Naja Hulvej Rod,    Københavns Universitet : 

“Konkret har unge voksne med en belastet barndom 3,7 gange højere risiko for at udvikle ptsd, som er en alvorlig og langvarig psykisk tilstand, samt 60 procent højere risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme end personer, der har oplevet meget lidt modgang i barndommen. Samtidig har de 4,5 gange større risiko for at dø, inden de fylder 36 år. Dødsårsagerne inkluderer blandt andet kræftsygdomme, selvmord og ulykker.”

 

Mange indvandrere-og flygtninge -især kvinder – er analfabeter

“Vores forskning viser, at hvis mor har lav uddannelse ved fødslen, er der 20% af børnene, der oplever tre eller flere store stressbelastninger gennem barndommen, mens det kun gælder fire procent af de børn, hvis mor har en høj uddannelse. “

 

En del voksne i indvandrer- og flygtningefamilier har traumer eller er arbejdsløse/kontanthjælpsmodtagere

“I vores forskning er der tale om en belastet barndom, når børn og unge op til 16 år udsættes for store stressbelastninger. Det kan for eksempel være at vokse op i en familie, der lever i fattigdom, at miste et tæt familiemedlem, at en forælder lider af alkohol- eller stofafhængighed, eller at en søster, bror eller forælder har en psykisk sygdom.”

kilde:    Naja Hulvej Rod:Barndommens ar. Weekendavisen 21.04.23

Resultaterne ovenfor bygger på den store danske undersøgelse DANLIFE, hvor  næsten 1,3 millioner børn, født mellem 1980 og 2001 er fulgt, ved hjælp af data fra de danske registre.

 

DANLIFE er en registerbaseret kohorte, der indeholder oplysninger om eksponering for børnemodgang blandt alle børn født i Danmark siden 1980  til 2015 . 

https://bmjopen.bmj.com/content/9/9/e027217

 

Dette indlæg blev udgivet i Psykologi, seneste, Sundhed. Bogmærk permalinket.