- …at fordybe sig i naturens skønhed
- …at hvile et sted, der giver dig fred og ro
- ….at give noget af sig selv
- …at trøste nogen
- …at finde indre fred
- …at give sin livserfaring videre til andre
- …at tale med andre om sin frygt og bekymring
- …at afklare uafklarede aspekter af sit liv
- …at finde mening i sygdom og/eller lidelse
- …at blive forsikret om, at sit liv har været meningsfuldt og værdifuldt
- …at tale med nogen om meningen med livet
- …at tilgive nogen fra en bestemt periode af sit liv
- …at blive tilgivet
- …at bede for sig selv
- …at vende sig mod en højere magt
- …at deltage i en åndelig / religiøs ceremoni
- …at læse bøger med et åndeligt / religiøst indhold
- …at tale med nogen om muligheden for et liv efter døden
- …at nogen beder for sig
- …at bede sammen med nogen
Kilde: Tobias Anker Stripp, SDU
Har du følt behov for at finde indre fred i løbet af den sidste måneds tid? Eller har du haft behov for at vende dig mod en højere magt?
Denne slags spørgsmål har 26.678 danskere* med forskellige baggrunde, aldre og familieforhold svaret på i den største undersøgelse af sin slags – et studie af danskernes åndelige behov.
“Vores samfund har været meget fokuseret på den fysiske og mentale sundhed, men det åndelige aspekt har været overset i lang tid, selvom vi ved, at det har en stor indflydelse på helbred og velfærd,” siger Tobias Anker Stripp, der er læge og ph.d.-stipendiat ved Syddansk Universitet, og som står bag undersøgelsen.
I undersøgelsen, der netop er blevet trykt i det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet Regional Health – Europe, svarer 80 procent af de adspurgte danskere, at de har oplevet et “stort” eller “meget stort” åndeligt behov inden for en måned.
“Det var mere, end jeg havde forventet. Resultaterne peger altså på, at langt størstedelen af danskerne har store åndelige behov, selvom vi ofte tænker, at vi lever i et sekulært samfund, hvor det åndelige ikke fylder,” siger Tobias Anker Stripp.
“Selvom godt 40 procent af de adspurgte anså sig selv for at være troende, var det kun en femtedel, der oplevede mere konkrete religiøse behov,” siger Tobias Anker Stripp.
Henrik Reintoft Christensen, lektor i religionssociologi ved Aarhus Universitet: “Ifølge denne undersøgelse har 20 procent af danskerne et religiøst behov på månedlig basis, mens den såkaldte værdiundersøgelse fortæller, at kun 10 procent af danskerne går i kirke på månedlig basis. Så noget tyder på, at kirkegang ikke dækker alles behov.”
* artiklen klarlægger ikke om undersøgelsen dækker kun danske statsborgere, etniske danskere, indvandrere, efterkommere uden dansk indfødsret, eller hvilke kategorier der indgår i undersøgelsens segment (red.)
kilde: Niels Hein: Nyt studie afdækker danskernes åndelige behov: Fordybelse i naturen er vigtigst. Kristeligt Dagblad 13.03.23.