Tyskland – voldskriminalitet blandt indvandrere

Der var i 2020 næsten 20.000 knivangreb med næsten 100 dødsofre i Tyskland. I omkring 40 procent af angrebene havde overfaldsmænd-ene migrationsbaggrund       (jfr. undersøgelse af avisen Die Welt)

Skal man nævne en gerningsmands eller en gruppe gerningsmænds nationalitet?

af kulturpsykolog Kirsten Damgaard

Ifølge flere tyske medier er det en 33-årig statsløs palæstinenser fra Gaza-striben, Ibrahim A., der dræbte en 16-årig kvinde og en 19-årig mand og sårede syv andre personer på toget mellem Kiel og Hamburg.

Ibrahim A. kom til Tyskland i 2014 som flygtning og har siden været i kontakt med det tyske retsvæsen 12 gange, skriver tyske medier. Nogle medier undlod imidlertid bevidst at nævne mandens oprindelse efter drabene.

Begrundelser for udeladelser sker hos NDR Hamborg for at undgå  “en diskriminerende generalisering eller fejlfortolkning”og  “for at bevare demokratiet”.

Herhjemme blev Ritzau eksempelvis også rasende på mig, da jeg for 20-25 år siden bad mediet være mere specifik om hvem “de unge” der provokerede til kamp mod politi- og brandvæsen var i Vollsmose og på Nørrebro, i mediets beretninger.

I Storbritannien kunne seksuelt misbrug af  unge indfødte piger udført af pakistanske mænd uhindret foregå i årevis, da politiet var bange for at italesætte den etniske faktor (se nedenfor).
Den tyske psykolog og islamekspert Ahmad Mansour, som er født i Israel og er af palæstinensisk-arabisk oprindelse, skriver på Twitter, at “migranter er overrepræsenterede i disse statistikker. Kun med en åben debat kan problemet løses konstruktivt”.

“Det er et tal, der viser, at vi har et problem. Vi har et problem med folk, der søger beskyttelse hos os og til dels foragter dette land,” sagde Ahmad Mansour onsdag i talkshowet Markus Lanz.

I Tyskland har ca. en fjerdedel af  befolkningen migrationsbaggrund
Nytårsaften 2015 begik omkring 2000 mænd, de fleste fra Nordafrika, overgreb på i alt 1200 kvinder i Köln og andre tyske byer. Heller ikke da oplyste mange medier om mændenes baggrund.

Abdel-Hakim Ourghi, tysk-algeriske islamforsker, filosof og religionspædagog, Freiburg Universitet:  “Det handler ikke om at stigmatisere migranter men om at øge bevidstheden om voldens årsager, så flertallet bliver beskyttet. Det sker jo også, at mennesker med indvandrerbaggrund selv bliver ofre. Derfor er det virkelig ikke en løsning, når en tv-station bevidst ikke taler om det. Vi bidrager kun til løsningen ved at være ærlige i debatten og ikke skjule noget. Folk, der fokuserer på dette, skal ikke beskyldes for at være racister eller islamhadere.”

Kilde: Tobias Stern Johansen:Knivdrab genåbner tysk debat om kriminalitet blandt migranter. 27.01.23 Kristeligt Dagblad.

***

Yderligere læsning:

  • Socialisering i en voldskultur spiller også ind. Se fx den tyrkisk-danske forsker Mehmet Ümit Necef.
  • Indlæggene i antologien Kultur og opdragelse (1996) Gyldendal. Her påpeger religionshistoriker Mikael Rothstein i artiklen: – og det fortsætter med religionen,  at “religionens prægning først og fremmest gælder forholdet til livet og forholdet til andre mennesker” og  “når to verdensbilleder støder sammen er der også tale om en uligevægt i etik, adfærd og tænkemåde”.
  • Den danske professor i psykologi Carsten René Jørgensen , der forsker i identitet, har fremhævet at det ikke er alle kulturer, der understøtter den menneskelige natur.
  • Se også begrundelserne for at grooming-misbruget i Storbritannien(eksempelvis  i Bradford) med fortrinsvis pakistanske gerningsmænd kunne fortsætte i omkring et ti-år,  i artikler her på hjemmesiden.

 

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Filosofi/ Etik, Ourghi,Abdel-Hakim, Psykologi, Pædagogik / Sprog / Opdragelse, seneste, Tyskland. Bogmærk permalinket.