De første danske jøder

De første jøder i Danmark var ikke flygtninge. De bad ikke om beskyttelse, men var inviteret. Christian IV inviterede de første jøder til Danmark. 

“Jøderne i Danmark har siden søgt en integration, som allerede er nævnt i Talmud, det gamle jødiske værk, som er mere end 1700 år gammelt. Her står der meget tydeligt: ”Landets lov er din lov.” Meningen er ikke til at tage fejl af. Integration, ikke assimilation, er en jødisk forpligtelse, og Danmarks jøder vedkender sig denne forpligtelse sammen med vort ønske om at kunne fortsætte 400 års religiøs praksis.

Hvis man lader andre end majoritetssamfundet være borgere, må det omfatte retten til egen kultur og religion. Ellers er der tale om tvangsassimilation, og så forsvinder dele af vore frihedsrettigheder ifølge Grundloven.

Kritik af Israel dækker ofte over antisemitisme

Fortsat jødisk liv i Danmark afhænger af flere ting. Det gælder blandt andet den fysiske sikkerhed, som på fineste vis varetages af politiet og PET. Jeg er ikke sikker på, at den enkelte betjent forstår vigtigheden af sit eget arbejde. Vi beundrer det – og sender taknemmelige hilsener til hver enkelt. Uden denne indsats var der intet jødisk liv i Danmark.”

Ovenstående er små udpluk fra nedenstående artikel, som Respublica anbefaler at læse i fuld længde.
Henri Goldstein: For 400 år siden bød kongen jøder velkommen i Danmark.
Overlæge og formand for Det Jødiske Samfund (tidligere Det Mosaiske Troessamfund). Kronik 23.11.22  kristeligt-dagblad.dk

Dette indlæg blev udgivet i Jøder, seneste. Bogmærk permalinket.