Fra Frankrig til ISIS

Tusinder af franskmænd rejste til Islamisk Stats kalifat før de værste terrorangreb i Frankrig 13. november 2015

Tidligere undersøgelsesdommer Marc Trévidic: »Vi [efterrretningestjenesten] kunne ikke længere kontrollere noget som helst, vi var ikke i stand til at styre afgang og hjemkomst. Alle alarmer blinkede. Betjentene, der arbejdede i marken, advarede mig om, at der ville ske angreb, og at vi ikke kunne gøre noget,« sagde den 56-årige terrorekspert ifølge avisen Le Monde.

lex.dk :

ISIS blev etableret kort efter det USA-ledede angreb på Irak og blev i 2004 formelt allieret med al-Qaeda. Bevægelsen tilhører sunni-islam og er påvirket af wahhabismen, som er statsreligion i Saudi-Arabien.

I de blodige sekteriske konflikter, der udspillede sig i Irak i forbindelse med Irakkrigen, var ISIS, som i de første år kaldte sig al-Qaeda i Irak og var under ledelse af Abu Musab al-Zarqawi, en af de vigtigste deltagere blandt sunnierne og førte desuden guerillakrig mod besættelsestropperne, bl.a. med udstrakt anvendelse af terrorangreb.

Efter udbruddet af borgerkrigen i Syrien spredte bevægelsen sig hertil og kom til at kontrollere store dele af landet. Efter en magtkamp brød ISIS i februar 2014 med al-Qaeda.

Dette indlæg blev udgivet i Frankrig, IS, seneste, Terror. Bogmærk permalinket.