Klanen contra det rationelle

Psykolog Steven Pinker er blevet opfordret af sin forlagsredaktør til at omforme sine tanker om rationalitet til bogform. Han  undersøger bl.a. hvorfor mange  mennesker henholder sig til kvaksalveri, overtro og konspirationsteorier.

»Jeg definerer  det [rationalitet] som viden til at opnå et mål. At udtrykke sande udsagn er ikke en definition på rationalitet. Der skal være et formål med at udlede dem,« siger Pinker til Weekendavisen.
“Det kan også kaldes for cancel culture, når folk bringes til tavshed eller straffes for upopulære holdninger” siger Pinker

Pinker påpeger selv, at en indskrænket form for ytringsfrihed ikke alene er en trussel mod et pluralistisk demokrati, men mod de mekanismer, man benytter sig af for at udlede rationelle konklusioner.

»Mange betragter den moral, deres stamme bekender sig til, som noget ophøjet. De tror, at den alliance, sekt eller profession, de tilhører, er vis og retfærdig, og at rivaliserende grupper er tåbelige og onde. Alle er modtagelige over for disse fordomme.

Den mest robuste form for kognitiv fordomsfuldhed er vores tilbøjelighed til at hylde det, vores egen stamme tror på, og dæmonisere det, rivaliserende stammer går ind for,« siger Pinker.

“Retten til ikke at blive fornærmet er simpelthen ikke en ret, et liberalt demokrati kan tolerere. Ingen har monopol på sandheden, ingen er ufejlbarlige, og ingen er alvidende.”

 

Respublica anbefaler at læse hele artiklen, hvor journaliststanden også får kritik

kilde: Marus Gjessing: En epidemi af irrationalitet  
16. december 2021 Weekendavisen.

Steven Pinker (f. 1954), canadisk professor i eksperimentel kognitiv psykologi på Harvard University. Forfatter til adskillige bøger, herunder The Blank Slate (2002), The Better Angels of Our Nature (2011) og Enlightenment Now(2018).

Dette indlæg blev udgivet i Pinker, Psykologi, seneste. Bogmærk permalinket.