Politiet og unge indvandrere

Frustrerende at blive mistænkeliggjort

Kasper Hvas er næstformand i Vestegnens Politiforening. Han genkender trætheden og frustrationen hos mange politifolk, hver gang debatten om fordomme og mødet med etniske minoriteter gøres til en mediesag.
Kasper Hvas er næstformand i Vestegnens Politiforening. Han genkender trætheden og frustrationen hos mange politifolk, hver gang debatten om fordomme og mødet med etniske minoriteter gøres til en mediesag.
Det er trættende, fordi det er så ensidigt og kommer fra mennesker, som ikke er med på gaden og ser, hvad vi laver, hvordan, og hvor professionelle vi er. Det bliver ikke til dialog og læring, men beskyldninger udefra, siger han.

– Så det fylder da meget hos kollegerne og rammer dem også, når de hører, at nogle forskere har lavet undersøgelser, der viser, at de er racistiske, eller i hvert fald fordomsfulde. I vagtstuen opstår en følelse af, at man skal ud og modbevise det – men på gaden ser vi jo dét, vi ser, og reagerer på det. Derfor er det frustrerende at blive mistænkeliggjort for at gøre sit arbejde. Demografien og kriminalitetsbilledet her på Vestegnen gør, at vi laver mange visitationer. Og så rammer det indimellem nogen, der ikke har gjort noget, men som vi mistænker for det. I vores kreds er det bare et vilkår, at vi sigter flere med anden etnisk baggrund end med dansk baggrund, uden at det fører til dom. Derfor gør det ondt at blive skudt i skoen, at det handler om hudfarve, forklarer Kasper Hvas.

Han genkender også frustrationerne fra kollegerne over ofte at blive mødt med racismebeskyldninger fra dem, de standser. Særligt frustrerende er det for de politifolk, som er af anden etnisk baggrund, og som både kaldes racister og forrædere af visse grupperinger.

– Jeg tror ikke, vi er der endnu, hvor kollegerne trækker sig for ikke at blive beskyldt for racisme, men beskyldningerne fylder hos dem, siger han.

Selvfølgelig er der også brodne kar i politiet, og det undersøger vi heldigvis også – både selv og i Den Uafhængige Politiklagemyndighed. Men at der skulle være en generel forudindtaget holdning, det kan jeg med sikkerhed afvise.

uddrag fra artikel i Dansk Politi 05.11.21

 https://www.dansk-politi.dk/nyheder/politifolk-vi-forskelsbehandler-ikke-men-bliver-tit-moedt-med-racismekortet

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Politik / Lovgivning, seneste. Bogmærk permalinket.