Gudsbilleder og psyke

Ikke alle gudsbilleder er lige gavnlige for den psykiske sundhed

Lars Sandbeck,  forfatter, lektor ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter Lars Sandbeck

Effekten af de forskellige gudsbilleder viser sig typisk, når et menneske er kommet til skade på livet og befinder sig i en krise.

Større undersøgelser har vist, at særligt to gudsbilleder har negative konsekvenser for den kriseramtes psykiske helse. I det første tilfælde drejer det sig om en gudstro, som gør Gud fraværende og passiv. Dermed kommer mennesket til at stå alene tilbage med hele ansvaret, mens Gud samtidig bliver reduceret til en passiv iagttager.

Selvinfantilisering

I det andet tilfælde er der tale om den modsatte tendens, hvor den troende overfører alt ansvar til Gud. Man kan måske tale om en form for selvinfantilisering, som gør mennesket uendeligt lille og hjælpeløst, samtidig med at Gud får tillagt ansvaret for alt, hvad der sker i tilværelsen af både godt og ondt. Dermed får man et tvetydigt billede af Gud som en utilregnelig tyran, som er vanskelig at have tillid til.

***

Ovenstående er et lille uddrag af Lars Sandbeks artikel:              Ikke alle gudsbilleder er lige gavnlige for den psykiske sundhed 05.11.21 Kristeligt Dagblad

 

Dette indlæg blev udgivet i Psykologi, Religion / Ideologi, Sandbeck,Lars, seneste. Bogmærk permalinket.