At være mor i Danmark

Sohad Mosawi som er født i 1973 i Basra i Irak, og nu er flygtning i Danmark, giver i bogen ”Jorden under min mors fødder” et unikt indblik i de tanker og den virkelighed, som en indvandrerkvinde agerer i. Hun skal forsøge at forstå og navigere i et nyt land, og opdrage en datter i Danmark. Da pigen var 16 år, tvang hendes far og mor Sohad Mosawi hende på genopdragelse i Irak.

” Sohad Mosawi (født 1973) voksede op i Basra med moderne forældre. Hendes mor var succesrig jurist; en af dem, der ikke kunne drømme om at gå med tørklæde. Sohad Mosawi blev imidlertid inspireret af sin skoleinspektør, som gik med tørklæde, og hun trodsede derfor sine forældres modstand mod tørklædet og begyndte at gå med det i hemmelighed. En generation senere er rollerne byttet om: Nu er det Sohad Mosawis datter, som trodser sin mor ved at nægte at bære tørklædet.

Det giver fortællingen stor troværdighed, at der er søgt aktindsigt i de sager, som kommunen har oprettet undervejs. På den måde løftes de svære samtaler, som mor og datter fører med Sanne Gram Fadel som aktiv lytter. Sohad Mosawi virker ærlig i fortællingen – og hun står ved, at det var en rigtig beslutning at sende datteren på genopdragelse. Alligevel fortryder hun meget.

Det er åbenlyst ikke nemt at komme fra en dybt troende kultur, hvor piger skal gå tildækket og opføre sig ”anstændigt”, til en dansk provinsby, når ens datter hellere vil være som sine danske jævnaldrende. Her får vi et intimt indblik i integrationens konkrete udfordringer. ”

kilde: David Trads anmeldelse   22.10.2021 Jyllands-posten.

JORDEN UNDER MIN MORS FØDDER

ERINDRINGSBOG af  ZEINAB MOSAWI  i samarbejde med  SANNE GRAM FADEL

se også artiklen Det muslimske kvindesyn  her på hjemmesiden.

 

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Arabere, Flygtninge, Pædagogik / Sprog / Opdragelse, seneste. Bogmærk permalinket.