Tilvandring svækker vestlige værdier

Migrantstrømmene svækker ikke blot de forladte landes muligheder for positiv forandring, men også vestlige værdiers gyldighed hos os selv. Tilvandringen er nemlig, som identitetspolitikkens ”offerolympiade”, en mine under vores demokrati, for nok hænger demokrati og menneskerettigheder historisk og værdipolitisk sammen, men de to ting er også i modsætning til hinanden: Demokrati hviler på folkesuveræniteten, mens rettighederne vil beskytte individet ved at begrænse det fælles. At den balance er svær, er tydeligt i disse år. Men det er vores opgave i Vesten at finde den, balancen mellem pligt- og rettighedskultur, vægtningen af individuelle over for fælles interesser. Og pendulet svinger allerede. I mellemtiden bør vi arbejde med at forstå, at Vestens vej ikke er universel, blot én af mange mulige. At vores civilisation ikke, som man troede engang, er civilisationen – i bestemt form – men én af flere. Vores.

ovenstående er et lille uddrag af

Henrik Jensen, historiker lektor emeritus forfatter
Se det i øjnene: Vestens værdier er ikke universelle. 23.08.2021 Jyllands-Posten

 

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Historie, Jensen,Henrik, Kultursammenstød, Migranter, seneste. Bogmærk permalinket.