Studier af migration

Polemik om forskning

Professor Thomas Hoffmann: »Det spiller selvfølgelig ind, at islam er blevet en del af nogle ‘culture wars’. Vi ser det også i andre akademiske miljøer, og det kommer jo især fra USA. Vi ser det i latinamerikanske studier, kønsstudier, Israel/Palæstina-forskning osv. Der er jo masser af polemik i de fag, og det er der en vis spillover-effekt af her i Danmark og Europa.«

»(…) det er vist ret ukontroversielt at sige, at der hersker en liberal progressiv konsensus på universiteterne,« siger Hoffmann.

 

Selv mødt modstand

»Jeg synes, der er kommet en lidt større diversitet, og de afvigende stemmer har fået mere plads end tidligere. Jeg synes selv, at jeg lidt har stået som en afvigende stemme, paradoksalt nok ved at betone sådan noget som Koranens betydning, at det religiøse spiller en stor rolle, og at islamismen har en intrikat forbindelse til islam. Det synes jeg til gengæld, jeg hører flere tale om i dag. Men jeg har mødt meget modstand.«

Thomas Hoffmann er blevet kritiseret af kolleger for at tillægge islam en for stor rolle, når man taler om muslimers handlinger. Blandt andet i forhold til islamisme og jihadisme. Men Hoffmann insisterer på, at tage Koranens ord alvorligt, eksempelvis når man taler om islamisk terror. Han mener, at religion spiller en »uhørt stor rolle«, og »det tror jeg, at folk har på fornemmelsen«, siger han.

»Indenfor religionsforskningen har der været en tendens til, at når det handlede om islam, skulle det være sådan noget dialogorienteret noget, hvor vi skulle finde fælles fodslag over en harmoniserende diskurs. Jeg vil gerne have, at både sameksistensen og harmonien, men lige så meget konflikterne og friktionerne behandles. For de forsvinder ikke.«

Uddrag fra  Esben Vest Billingsøe: Thomas Hoffmann kritiserer forskere i egne rækker: De mest højlydte er ofte de mest sarte.                                       Lørdag d. 12. juni 2021 Weekendavisen.

Respublica anbefaler at læse hele artiklen.

Thomas Hoffmann professor MSO  er en af redaktørerne på det meget anvendelige Gads leksikon om islam. Han har  som nogle at sine nuværende forskningsområder “Koranen, krop, seksualitet og vold” og “Islam og det politiske”. Se mere her https://teol.ku.dk/afd/afdeling-for-bibelsk-eksegese/?pure=da/persons/171929

Dette indlæg blev udgivet i Hoffmann, Thomas, Religion / Ideologi, seneste, Videnskabsteori. Bogmærk permalinket.