Imamers forhold til folkestyre

Europæiske lande ønsker at udrydde voldelig islamisme

Ligesom i Danmark rettes projektørerne i andre europæiske lande i stigende grad mod moskéerne og det, der prædikes, i håb om at bremse radikalisering og ekstremisme. Senest har den østrigske Europa-minister, Karoline Edtstadler, foreslået at oprette et europæisk imam-register.

”De fleste imamer rejser fra det ene land til det andet, og sikkerhedsmyndighedene har brug for at vide, hvem der prædiker hvad i hvilke moskéer,” siger Karoline Edtstadler til den tyske avis Die Welt.

Professor Mouhanad Khorchide leder centeret for muslimsk teologi ved universitetet i den tyske by Münster. Han finder det overordentligt relevant at kigge moskéerne i kortene.

”I nogle europæiske lande kommer de fleste imamer fra udlandet, især Tyrkiet og Nordafrika, og i andre har de fleste af dem ingen virkelig teologisk, akademisk uddannelse. Det betyder, at den religiøse formulering af islam især foretages af imamer, der er stærkt konservative og prædiker en islam, der er meget langt fra en europæisk virkelighed og værdier som frihed, lighed og demokrati,” siger Mouhanad Khorchide.

***

ovenstående er et lille afsnit i en større artikel 11.01.21 i Kristeligt Dagblad BirthePedersen: Macrons bud på en fransk udgave af islam hænger i en tynd tråd, som Respublica anbefaler at læse fuldt ud.

***

Den danske forsker Birgitte Schepelern Johansen  lektor på
Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier Københavns Universitet har beskæftiget sig med imamers uddannelse .

Legitimizing Islamic Theology at European Universities
Johansen, Birgitte Schepelern, 2008, The Study of Religion and the Training of Muslim Clergy in Europe: Academic and Religious Freedom in the 21th Century. van Koningsveld, S. & Drees, W. B. (red.). Leiden: Amsterdam University Press, s. 445-467 23 s.

Imamuddannelse i Europa – udfordringer og perspektiver: udredning vedr. imamuddannelse i Europa, rapport 1
Johansen, Birgitte Schepelern, 2005, København: Satsningsområdet “Religion i det 21. årh.”, Københavns Universitet. 59 s.    Bog/antologi/afhandling/rapport

En af hendes konklusioner var, at så længe vi har trosfrihed vælger de religiøse institutioner selv hvem de vil ansætte som prædikanter og åndelige vejledere. De europæiske stater kan derfor lave nok så mange autoriserede imam-uddannelser på deres universiteter, uden at kandidaterne bagefter kan opnå ansættelse hos de, i sagens natur, private organisationer der driver  moskeer.

Dette indlæg blev udgivet i Kultursammenstød, Organisationer, Religion / Ideologi, seneste. Bogmærk permalinket.