Toni Morrison om selv-separation

Forfatter, universitetslektor og redaktør Toni Morrison er sort og levede 1931- 2019. Hun er vokset op i en lille by Lorain i Ohio, hvor der ikke i praksis var raceadskillelse, forklarer hun selv. Hvide, mexicanere, sorte, italienere etc. boede mellem hinanden og gik på den samme skole. ”Det var så integreret!”.

Men efter High School kom hun på universitet i en anden by i de tidlige 1950’ere og så noget nyt. Howard er et privat såkaldt historisk sort universitet (HBCU).

”På Howard University så jeg hvordan de sorte elever raceadskilte sig selv. Jeg var med i en studineforening, fordi de spurgte mig, men jeg vidste ikke, at det var for de lyshudede.I en anden forening var alle meget sorte.Det var en forfærdelig social opdeling. Jeg blev målløs. Hvad talte de om? ”

( Dokumentar af Johanna Giebelhaus Magnolia Pictures Perfect Day films  om Toni Morrison på set på  www.filmstriben.dk .Filmstribens oversættelse)

Dette indlæg blev udgivet i Afrikanere, Personlige beretninger, seneste. Bogmærk permalinket.