Devaluerede sociale identiteter

Jamal Abdi ( formentlig selv somalier efter navnet at dømme) skriver om hvorledes somaliske kvinder er triple stigmatiserede

Lige med undtagelse af  de tværkulturelle adoptivbørn, visse tvangsflyttede grønlændere og et par vestindere er alle “brune” mennesker – altså de ikke etnisk danske – kommet helt frivilligt her til landet. Enten er de indrejst selv, eller bragt hertil af forældre eller bedsteforældre.

“En araber, tyrker eller pakistaner er først og fremmest genstand for racisme og diskrimination grundet en antagelse om, at vedkommende er muslim. En sort afrikaner er ligeledes genstand for racisme og diskrimination pga. det pågældende individs racemæssige identitet. En somalier derimod er både muslim og afrikaner, og en somalisk kvinde er videre udsat pga. sit køn.
Somaliere kropsliggør flere devaluerede sociale identiteter. De er med andre ord omvandrende intersektionelle skydeskiver.

Intet sted er racisme og diskrimination af minoriteter tydeligere end i forhold til det somaliske mindretal. Der er tilsyneladende ingen grænser for, hvad man kan tillade sig at postulere om somaliere i den offentlige debat.

Derfor bør det somaliske mindretal være omdrejningspunktet i kampen mod racisme, hvis den skal gøre sig nogen forhåbninger om at blive betragtet saglig, nuanceret og oprigtig.”
Jamal Abdi ph.d.-studerende, Newcastle, England :Somalierne i Danmark er skydeskiver og behandles racistisk.   07.08.2020 Jyllands-Posten.

***

Kirsten Damgaard, kulturpsykolog : Om det er devaluerende at være muslim i de fleste danskeres øjne er vist ikke undersøgt til dato. Men man kan læse om det islamiske menneskesyn her på hjemmesiden hos Fariba Parsa og Ann Elisabeth Mayer under emnet menneskerettigheder, og selv gøre sig sine betragtninger.

Dette indlæg blev udgivet i Menneskerettigheder, Psykologi, seneste. Bogmærk permalinket.