Retspsykiatriske kriminelle

Halvdelen har  etnisk  minoritetsbaggrund

Dem der begår mest kriminalitet begår også flest typer lovbrud 

Danmark har mærket en fordobling af retspsykiatriske unikke patienter fra 1445 i 2001 til 4393 unikke patienter i 2014.

af Kirsten Damgaard, kulturpsykolog

97% af de tungtbelastede var dømte kriminelle før den retspsykiatriske anbringelse

92% af de tungtbelastede er dømt for personfarlig kriminalitet

Rapporten omhandler Region Hovedstadens specialiserede opsøgende retspsykiatriske team. Forskerne gennemgik 7,5 års materiale på 172 patientforløb ud af 181.

Opsummering af resultateter

Populationen er samlet set svært socialt marginaliseret, men belastningsgraden synes at følge de tre profiler med afsæt i kriminalitetsomfang:De tungt kriminalitetsbelastede har i højere grad en mellemgruppen og debutanterne været anbragt udenfor hjemmet  løbet af opvæksten; de har i mindre grad gennemført en grundskoleforløb; de har et højere forbrug af euforiserende stoffer; og de har i større grad en etnisk minoritetsbaggrund.

læs mere:

kilde: Stølan, Raben, Sørensen, Brandt-Christensen og Møllerhøj: Kriminalitetsprofiler i en dansk retspsykiatrisk population – udfordringer for psykiatriens kriminalitetsforebyggende opgave?   2016.

https://www.justitsministeriet.dk/sites/default/files/media/Arbejdsomraader/Forskning/Forskningspuljen/2017/rapport_kriminalitetsprofiler.pdf

***  Tilføjelse 01.05.20

Den netop afdøde digter Yahya Hassan var en af de kendte retspsykiatriske patienter med etnisk minoritetsbaggrund. Han beskrev i sin første digtsamling en opvækst med ekstrem vold og en uberegnelig palæstinensisk far. Om ham sagde Politikens chefredaktør Christian Jensen: »Yahya Hassan var en utilpasset ung mand, der aldrig fandt sig tilpas i brudfladerne mellem den patriarkalske barndom, den patroniserende kulturelite og den politiske værdikamp. Hans skæbne er tragisk. Hans ord er uomgængelige. Vi gør klogt i at huske begge dele«. Han var intelligent og  blev velhavende på sine tekster og foredrag før tyveårsalderen.Han fortsatte som stofbruger og begik kriminalitet. Døde som 24 årig.

***   Tilføjelse 08.05.20   om svenske forhold

https://detgodasamhallet.com/rapport-om-invandring-om-brottslighet/

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Psykologi, seneste. Bogmærk permalinket.