Det tysk-danske forhold

Dansk fejring af genforening tenderer selvforherligende propaganda

Wilfried Hauke: “Den danske selvforståelse af historisk at være ”den lille og gode” har sammen med Danmarks eksportsucces, ligestilling og stærke velfærdssamfund ført til en følelse af overlegenhed i forhold til resten af verden, mener han.

Danmark er succesfuldt verden over, og alle elsker dansk design og danske varer. Men Danmark har stadig den her kolonialistiske vikinge-mentalitet, selvom man nok ikke vil stå ved det. Tankegangen er, ’vi farer ud i verden og erobrer markeder og tager alt det, vi finder godt og kan bruge med tilbage, og derefter lukker vi os om os selv, så ingen kan trænge ind og tage det fra os, vi har opnået, for vi er de små, vi er de uskyldige’. Det er lidt den mentalitet, jeg møder blandt danskere.”

Grænseregionen udgør noget kulturelt meget kostbart for Europa, mener han. Man kunne fejre, at der er tale om en historisk sammenhængende region på tværs af landegrænser, hvor indbyggerne fremstår som ”proto-europæere”, der kan begå sig i flere kulturer og tale flere sprog og dermed ikke er overladt til engelsk, nutidens lingua franca, for at kunne forstå hinanden, betoner han.

”Slesvig var aldrig national, og jeg troede og håbede, at det multikulturelle ville opleve en genkomst, men på den danske side har man taget de nationale kategorier til sig, og i stedet for at fejre det ganske særlige ved regionen sætter man i den danske fejring trumf på neonationalismen. Man lader dermed en chance for at statuere et forbillede for resten af verden i en globaliseret tidsalder gå til spilde,” siger filminstruktøren.

Han kalder samtidig den danske fejring for en del af ”Danmarks neokoloniale politik” og henviser til, at grænsefreden er sket på bekostning af den tidligere førende Slesvig-region, som i dag nord og syd for grænsen er blevet til udkant.

kilde fra: Tobias Stern Johansen:  Nordtysk filmmand: Dansk fejring af genforening tenderer selvforherligende propaganda. Kristeligt Dagblad  13.03.20

***

 

Wilfried Hauke
Er født i 1957 i Kiel og tysk filminstruktør og -producent. Har studeret tysk, skandinaviske studier og filosofi i Kiel, Aarhus, København og Lund og skrevet ph.d.-afhandling om dansk teaterlitteratur. Var i mange år Skandinavien-korrespondent for tysk tv. Arbejder i dag som forfatter, instruktør og producent af tv-dokumentarer og dokudrama-serier. Hans værker er som regel knyttet til Nordtyskland eller Danmark og det øvrige Skandinavien. Er gift og har fire børn.

Dette indlæg blev udgivet i Historie, seneste, Tyskland. Bogmærk permalinket.