Danskere i Argentina

»Dansker-trekanten« ligger  syd for Buenos Aires

Omkring 300.000 danskere rejste til USA og ca. 15.000 danskere indvandrede til  Argentina frem til 1930’erne. De fleste  slog sig ned i »Dansker-trekanten«, et område cirka 400 kilometer syd for Buenos Aires med byen Tandil i den nordlige spids.

Der er flere succeshistorier, nogle indvandrere ender på kæmpegodser, én har jord svarende til halvdelen af Falster, og når det går godt, er indtjeningen stor, men meget kan forpurre høsten: græshoppesværme, tørke, haglstorme, frost, steppebrande og oversvømmelser. Mange må kæmpe hårdt for at klare sig, og enkelte går det galt for, således berettes der om en jysk mor, der i fortvivlelse dræber sine børn. Kun 20 procent af udvandrerne får egen jord, de fleste forbliver jordlejere, andre tager et håndværk op.

De danske kolonier havde egne skoler, egne kirker og egne aviser. Klasseskel opleves ikke.

Tilbage er ca. 50.000 efterkommere, hvoraf omkring en tiendedel stadig taler dansk, og de gamle danske traditioner holdes i hævd af mange.

Søren Flott har besøgt nogle af dem.

kilder : Bo Bjørnvig :Det vilde vest i Sydamerika .Weekendavisen 13.03.20 ;                     Søren Flott: Rejsen mod syd. Historien om de danske udvandrere til Argentina. 352 sider, Lindhardt og Ringhof.

Dette indlæg blev udgivet i Demografi, Historie, Migranter, seneste. Bogmærk permalinket.