Godkendelse af trossamfund

Efter 20 år på posten gik professor i religionsvidenskab Armin Geertz for nylig af som formand for det udvalg, der godkender nye trossamfund. Han oplever, at religion i samme periode har fået en stadig større rolle i samfundet – til hans store fortrydelse.  ” Personligt så jeg helst, at vi havde et samfund, der byggede på de værdier, vi har her i landet – uden religion”.

Den amerikanskfødte professor er også kendt for at være principfast. Meget endda. Ikke mindst omkring spørgsmålet om ligestilling, som han selv kalder for sin ” hjertesag”.

Derfor gik han og resten af udvalget af, da en ny lov omkring godkendelse af trossamfund i Danmark ikke indeholdt et krav om ligestilling mellem kønnene i trossamfundets vedtægter.

” Nu står der kun i bemærkningerne til loven, at man vil anbefale ansøgerne at udarbejde en organisering, der ikke diskriminerer kvinder.Men det er jo ikke formuleret som et krav, og det mener jeg er helt forkert. På den måde kan udvalget nu blive nødt til at godkende trossamfund, der i realiteten udgør parallelsamfund, hvor der gælder andre regler end i resten af samfundet.Hvor de demokratiske grundprincipper, som ligestilling jo hører til, er sat ud af kraft. Og netop parallelsamfund har ellers været det vigtigste for mig at undgå i den periode, hvor jeg var formand,” siger Armin Geertz.

 

kilde:  “Det vigtigste var at undgå parallelsamfund”  Bjørg Tulinius                                         2. maj 2018   Kristeligt Dagblad 

Dette indlæg blev udgivet i Civilsamfundet, Politik / Lovgivning, Religion / Ideologi, seneste. Bogmærk permalinket.