Valgfri helligdage

Hvorfor skal alle nationaliteter og religioner i Danmark holde fri på de kristne helligdage og ikke på de dage, de selv ønsker?

I Sverige er valgfrie helligdage allerede blevet en realitet for flere faggrupper

Nogle mener at man kan gå to veje . Enten skal vi have endnu flere helligdage, fordi vi også skal imødekomme andre trosretningers helligdage. Ellers at offentlige instanser skal pålægges at holde åbent, også selvom der er tale om en religiøs helligdag for nogen.

Flere danske skoler lader muslimske elever holde fri en dag eller to i forbindelse med fastehøjtiden Eid, og sidste år i december valgte Danske Bank at indføre en mangfoldighedskalender for sine medarbejdere i Sverige. Hermed fik de ansatte mulighed for at erstatte de traditionelle svenske helligdage med helligdage, der passede til hver enkelt nationalitet og religion.

Debatten om de kristne helligdage er noget, der særligt har fyldt i nabolandene Sverige og Norge de seneste år. I Norge har Kristeligt Folkeparti løbende taget problemstillingen op på vegne af blandt andet det jødiske samfund i landet, og i Sverige er valgfrie helligdage allerede blevet en realitet for flere faggrupper. Siden 2014 har man i teleselskabet 3-s svenske afdeling arbejdet med såkaldte -flexhelligdage-, som går ud på, at firmaet årligt udregner, hvor mange helligdage, der ligger i det kommende år og derefter lader den enkelte medarbejder om at fordele antallet ud efter egne ønsker.

kilde: Valgfri helligdage vinder frem i Skandinavien

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Arbejde, Civilsamfundet, Kultursammenstød, Religion / Ideologi, seneste. Bogmærk permalinket.