Æresdrab = ukultur, siger dokumentarist

Vi ved, at der i 2017 blev begået seks såkaldte æresdrab i Sverige.

Og det er mange år siden at det samlede tal for Danmark var over 25 personer (inkl. mænd)

med uddrag af artikel

»Jeg dræbte min datter,« siger han  »jeg er et offer.«

Menneskesynet er, at kvindens anstændighed mistes en gang for alle, mens mændenes ære stadig kan genoprettes, hvis altså en fra familien slår hende ihjel.

I en æres- og voldskultur bliver mange kvinder derfor hvert år slået ihjel i såkaldte æresdrab i Mellemøsten og i Vesten. Kvinderne bliver kørt over, falder ud fra altaner ( Balkonpiger kalder man dem  i Sverige) skudt, kvalt med elektriske ledninger, brændt til døde, halshugget med økser, stenet, eller tvunget til at drikke gift, druknet.

Kvinderne er fx blevet voldtaget, og dermed faldet i en vanære, der kastede skam over familien, de har været utro, opført sig umoralsk, brugt sminke, er kommet for sent hjem…

Den norske journalist og forfatter Lene Wold har gennemgået en lang række sager om jordanske æresdrab mellem 1995 og 2014. Hun har gennemgået avisarkiver og retsdokumenter for hele perioden og nærstuderet 139 konkrete sager .De 139 sager er blot dem, jeg kan verificere,« siger Lene Wold, der har skrevet bogen Ære være mine døtre – En fars fortælling om at dræbe sit eget barn, der udkommer på dansk i april 2018.

Lene Wold har opsøgt ikke færre end 400 gerningsmænd til æresvold eller æresdrab.  Ofte er hun blevet afvist, endda truet på livet, men andre gange har mændene indrømmet, at æresdrabet er deres livs værste handling – men de er villige til at gøre det igen, for samfundets æresnormer er ikke til at ignorere.

»Hvis jeg havde vidst, hvor stort problemet er i Norge, havde jeg ikke skrevet om det fra jordansk perspektiv. Så havde jeg skrevet om situationen her, hvor problemet er skræmmende stort. Den negative social kontrol er meget udbredt her i landet, hvor kvinder er bange for at træffe valg, der ikke bifaldes af familien.”

Lene Wold overvejer nu at skrive en ny bog om situationen i Norge.

Klaus Rothstein : Et spørgsmål om ære    9. marts 2018  Weekendavisen

læs mere her på hjemmesiden under emnet Ære  eller artiklen  Æresdrab eller bare et jalousimord?

Dette indlæg blev udgivet i Civilsamfundet, Religion / Ideologi, seneste, Ære. Bogmærk permalinket.