Selvkredsende danskere

Vi forstår ikke hierarkier

Filosof og professor ved Aarhus Universitet Lars-Henrik Schmidt har blandt andet forsket i vredens udvikling og oplever, at den generelt er stigende og kommer til udtryk gennem mindre hensynsfuldhed. Det betyder ikke, at vi bliver mere onde eller ligegyldigt anlagte, men vi føler os nemmere krænket. Og reagerer kraftigere på det end tidligere, hvilket åbenlyst skyldes, at vores kultur er blevet mere selvkredsende, mener han. Men forklaringen går dybere end det og har sit udgangspunkt i folkeskole-loven fra 1993, for den fungerer som en slags moralsk grundlov, siger professoren. Her blev ligeværd for første gang indskrevet som et retsligt grundlag, hvilket siden har formet vores anerkendelseskultur. For selvom man til nød kan lovgive om ligestilling, kan man ikke afskaffe præferencer.

“Nok er vi lige for loven, men vi værdsætter ikke ens, og derfor er vores krav på ligeværd et kulturelt syndefald. Det har betydet, at vi ikke forstår og ikke accepterer hierarkier i Danmark. Vi insisterer i stedet på at være i samme båd, men det er vi ikke, og i takt med at forskelligheden tager til, medfører det stadigt flere og mere voldsomme konfrontationer” siger han.

Respublica anbefaler at læse hele artiklen

kilde : Lars Henriksen : Danmark er den ubehøvlede dreng i klassen                                      13. juli 2017 Kristeligt-Dagblad.dk 

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Filosofi/ Etik, Psykologi, Schmidt, Lars-Henrik, seneste. Bogmærk permalinket.