Snylterkultur – romaer

Mere end tusind rumænere er udvist af Norge for kriminalitet

af  Kirsten Damgaard  

noter fra den norske TV dokumentar Lykkeland (se nedenfor)

Midt i blandt os findes en snylterkultur.Gennem to år har  norske journalister fulgt et kontingent romaer (sigøjnere), der fordelte sig i flere boliger i Bergen.Med skjult kamera og overvågning afdækkedes i episoden Lykkeland, hvordan romaerne arbejder sammen i netværk.

De tiggere, flaskesamlere og musikere man ser i gadebilledet er oftest blot en facade for organiseret narkohandel, prostitution med mere. I Bergen var over 40 kvinder tilknyttet netværket.Ingen af de kortlagte rumænske mænd havde arbejde, men netop mændene havde luxustøj og dyre forbrugsgoder.Fx tilhørte en kæmpe BMW  en mand, der er dømt for både vold og voldtægt i Sverige.

100 mill. kr er sendt fra Bergen fra privatperson til privatperson i Rumænien  (gennem ét år), ligesom 700 mill. kr. er sendt fra hele Norge fra privatperson til privatperson i Rumænien. Rumænien er det land, der modtager flest pengeoverførsler udenom bankerne.

Lykkeland viser hvordan sigøjnere i Skandinavien hylder
deres bosser og mafiasystemet  på Facebook

På facebook viser de også hinanden fotos af vilde fester ,dyre biler og de kæmpevillaer de har bygget i hjemlandet. Journalisterne tog til flere rumænske landsbyer og så husene. Ligeledes på facebook viser romaer fotos med store bunker af 500 krone- og tusindkronesedler, der er høstet i Skandinavien,og der prales med hvor hurtigt det gik at tjene pengene.

Det norske politi og frivillige hjælpearbejdere fortæller, at det er et yndet træk at få gjort en pige gravid tidligt. Så kan man holde hende som teenage-prostitueret i Skandinavien, for barnet hjemme i den rumænske landsby fungerer som gidsel. Alfonsen tager 50% af indkomsten og de prostituerede viser generelt ikke interesse for at stoppe denne menneskehandel.

Filmen viser at rollerne fordeles på ledere, løbere, chauffører, prostituerede, musikere og tiggere. Man bor mange sammen til fremleje og turnerer rundt i Skandinavien.

Mere end tusind rumænere er udvist af Norge for kriminalitet.

Programmet Lykkeland var også i rumænske byer og kan absolut anbefales.                       En kommende udsendelse vil hedde Jenter til salg.

  https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt     Lykkeland  18.04.17

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Rumænere/romaer, seneste, Sexhandel / Menneskehandel, Økonomi. Bogmærk permalinket.