Ghettoens parallelsamfund

“Han har ikke været voldelig fordi han gerne vil være voldelig eller han er en sadistisk type. Det er bare det han kender til”.

Ahmed Mahmoud kunne lige så godt have sagt om sin far :Det er hans kultur.               Faren opleves ikke som psykisk unormal, eller ond.Han følger bare sin tradition.Man tæsker sine børn i Palæstina.

Ahmed Mahmoud 27 år , født i Danmark af palæstinensiske forældre har skrevet en bog om sin opvækst i det han kalder Ghettoens parallelsamfund – aktuelt Askerød i Hundige. Bogen hedder Sort land. Ingen af hans forældre arbejdede og de fik flere børn i Danmark.

Er det begavet at få mange børn, når man ikke kan forsørge dem?

Kim Bildsøe Lassen :Det var et hjem med vold og kriminalitet, og hvor kvindeundertrykkelse og tvangsægteskab var det normale.

Om  at mindes Askerød siger Ahmed: ” Der er for mange skudepisoder, for mange problemer, for mange overfald”.

Om opdragelsen der : “Børn der er født i Danmark, bliver direkte opdraget til at tage afstand til Danmark og det at være dansk”.

Ahmed  forklarer på TV hvordan han nogle gange fik tæsk af sin far uden forudgående forklaring. Det kunne være knytnæveslag, lussinger,spark, eller at blive gennempryglet eller endog brændt med cigaret.

Om sin far siger Ahmed : “Han har ikke været voldelig fordi han gerne vil være voldelig eller han er en sadistisk type. Det er bare det han kender til. Så man kan sige, at han også har manglet værktøjer for at kunne have 7 børn”.

Ja, man kan roligt sige at manden manglede meget. Mentalt.Altså danske værdier i forhold til medmennesket.

kilde: DR 1   21 Søndag  01.11.15

***

En anden ung mand Morten Pape, opvokset i ghettoen Urbanplanen,  har også netop nu skrevet en bog om livet der. Hans debutroman hedder Planen. “Det  er historien om at flygte fra den, man er, indtil der ikke er andre veje at flygte ad end den, der går tilbage.”

“Han forklarer, at bogen på den ene side handler om en lille dreng, der kæmper med at hans familie er i opløsning, og på den anden side er historien om et område præget af vold, utryghed og sørgelige eksistenser” …. et sted “hvor de fleste butikker måtte dreje nøglen om på grund af røverier og trusler”.

Morten Pape er interviewet i Informations litteraturtillæg 31.10.15 af Johanne Ramskov Erichsen.Det anbefaler vi at læse, og der stammer citaterne fra.

***

Temaerne vold og modkultur går igen i den unge digter Yahya Hassans digtsamling (2013) af samme navn. Yahya Hassan (født 1995) er vokset op i Aarhus, og er af palæstinensisk oprindelse.

***

PakiDaneren Rushy Rashid er interviewet i Ud & Se (  juli , årstal ? ) og siger bl.a. :

” Jeg mener at man skal bryde med familien på et tidspunkt, for ellers fortsætter man bare deres mønster, deres systemer og traditioner som en spiral ”

” Jeg er meget afklaret med at Adam[søn red.] ikke blindt skal følge de pakistanske traditioner der i mine ører klinger hult i dag.”

Forfatter Rushy Rashid har forklaret mere om muslimsk opdragelse som modkultur til danske værdier i  artiklen Mellem to kulturer i antologien  Kultur og opdragelse (1996).

***

I ovennævnte denne antologi kan vi især også anbefale religionshistoriker Mikael Rothsteins artikel   – og det fortsætter med religionen, om hvorledes religiøs ideologi ligger under hele opdragelsen. Her et lille udpluk:

”Religionens prægning [ er ] først og fremmest et spørgsmål om holdninger til livet og forholdet til andre mennesker ” forklarer religionshistoriker Mikael Rothstein, ligesom han fastslår at ”religionen kan aldrig isoleres fra kulturen som sådan” . Kulturen med religionen er derfor afgørende for den emotionelle og kognitive udvikling. ” Man lærer hvad man skal tro. Man lærer hvad man skal gøre. Og man lærer, hvordan – og hvad – man skal opleve”.

Gruppens moral og værdier og særlige fortolkninger af verden ses fx i dens forståelse af begreber som er vigtige i forhold til politisk magt og det sociale. Det gælder autoritetsfølelse, selvbestemmelse, medlidenhed og følelsen af retfærdighed som børnene socialiseres i. ”Religion er med andre ord både noget man opdrages af og opdrages til ” konkluderer Rothstein. (Michael Rothstein : – og det fortsætter med religionen i Kultur og opdragelse. Gyldendal 1996 )

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Arabere, Psykologi, Pædagogik / Sprog / Opdragelse, seneste. Bogmærk permalinket.