Islamkritik og anti-muslimsk retorik

Information  17.02.2015
af Hassan Sabri, København

Antimuslimsk retorik bliver ofte brugt i debatten om indvandrere og islam, hvor den ofte ophøjes til islamkritik. Men der er forskel på islamkritik og antimuslimsk retorik.

Religionskritik er først og fremmest en disciplin blandt religiøse tænkere. Det er gennem den kritik, vi kan udvikle vores samfund. Men den kritiske tilgang findes ikke kun blandt ateister. Den findes også hos religiøse tænkere i den islamiske verden. Og islamisk filosofi har længe beskæftiget sig med at kritisere dens egen forståelse af Koranen.

Vi skal forstå Koranen og religionen som universel og uforanderlig, samtidig med at menneskets opfattelse og fortolkning af religionen forandrer sig i takt med samfundet. Det er dialektikken mellem det fastlagte og det foranderlige, der fremhæver Koranen i en foranderlig virkelighed.

Men fortolkningen af Koranen er relativ og fejlbarlig, da den jo fortolkes af mennesker.

Enhver fortolkning bevæger sig derfor i det relative og fejlbarlige, og da det er langt fra det absolutte ord, bør vi være åbne for kritik og progressivitet af netop de fortolkninger. Det er sådan, vi opnår en bedre forståelse af tilværelsen.

Dette indlæg blev udgivet i Filosofi/ Etik, Religion / Ideologi. Bogmærk permalinket.