Radikalisering

De er ofte  uddannede i Europa som læger og ingeniører, men fulde af had til Vesten og begår terror her.

Eller de er med i danske bander og glider videre til større våben og udøvelse af magt i hellig krig.

Hvad siger forskerne om jihadisterne? Er der overhovedet nogle fællestræk?

Magnus Ranstorp :”Man handler som person, og derfor har det meget at gøre med personlige forhold, hvordan man tænker om livet”. 

Her følger nogle fagfolks udsagn om radikaliserede unge muslimer boende i Vesten. Først citater  fra Søren K. Villemoes artikel Heroisk Jihad ( Weeekendavisen 06.03.15) :

»Jihadi John« er berygtet som den maskerede bøddel med britisk accent, der har halshugget flere vestlige gidsler i IS’ propagandavideoer.Washington Post kunne afsløre, at hans borgerlige navn er Mohammed Emwazi.

Senior Fellow i radikaliseringsstudier på Kings College i London Shiraz Maher : “Emwazi er middelklasse og veluddannet, hvilket flugter med en stor del af vores forskning.Radikalisering er ikke primært drevet af fattigdom og sociale afsavn.Tværtimod har den overvældende majoritet af britiske individer, der er rejst til Syrien, succesfulde forhistorier.«

Søren K. Villemoes  journalist  :Listen over veluddannede jihadister fra pæne hjem er lang. Osama bin Laden var fra en saudisk milliardærfamilie. Den nuværende leder af al-Qaeda, egypteren Ayman al-Zawahiri, er uddannet kirurg. Mohammed Atta, der var en af flykaprerne den 11. september, var fra en velhavende familie, og var selv uddannet ingeniør og arkitekt. Danmarks tidligere Guantanamofange, Slimane Hadj Abderrahmane, som man formoder døde i Syrien i 2013, var techno-DJ og læste matematik på Aarhus Universitet, da han blev radikaliseret. Ahmed Omar Saeed Sheikh, der var med til at bortføre og halshugge journalisten Daniel Pearl i 2002, havde læst på London School of Economics. Al-Qaeda-terroristen Anwar al-Awlaki var civilingeniør fra en veluddannet overklassefamilie og i gang med at skrive ph. d. på Washington University, da han blev ekstremist. Man kunne blive ved.Det er især folk med tekniske uddannelser, ingeniører, dataloger og læger, der er overrepræsenterede i jihad-statistikkerne.

Psykiater og radikaliseringsforsker Marc Sageman, der i sine bøger har studeret 500 individuelle terroristers biografier, formulerer det således i 2013 : “Opfattelsen af, at der er en seriøs proces kaldet “radikalisering” eller indoktrinering, er faktisk en fejl. Hvad du har , er nogle unge mennesker, der får et sæt ekstreme ideer – men det er den samme proces som at få enhver anden idé. Ofte begynder det i diskussioner med en ven.«

Martin Johansen : Forestillinger om hvad der driver en terrorist ( artikel i Jyllandsposten 23.03.15) :

Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp fra Forsvarshøjskolen i Stockholm har et indgående kendskab til mange af dem, der har begået terror og er draget fra Skandinavien til krigen i Syrien.

»Ofte er deres disponible indkomst meget lav, de har ikke noget arbejde, mange er involverede i småkriminalitet, og specielt i Danmark ser man, at nogle er med i bander,« siger Magnus Ranstorp, der samtidig understreger, at man ikke kan lave én dækkende profil af en terrorist.Der er altid noget individuelt på spil.

Magnus Ranstorp :”Man handler som person, og derfor har det meget at gøre med personlige forhold, hvordan man tænker om livet”.

Men hvorfor ser man i højere grad veluddannede jihadister fra f. eks. Storbritannien? Magnus Ranstorp mener, at forskellen skal findes i uddannelsessystemet.

»Det kan være, fordi vi i Skandinavien ikke har så aktivt et studentermiljø på campus, som man har der, hvor det er udbredt at være med i klubber, og der er muslimske studenterforeninger.Det gør det til et mere oplagt sted at rekruttere,« siger Magnus Ranstorp.

Respublica henviser i øvrigt til kulturpsykolog Kirsten Damgaards lange udredning “Villighed til vold”, som ligger på internettet hos www.trykkefrihed.dk

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Krig / Sikkerhed, Psykologi, Terror. Bogmærk permalinket.