Traumatiserede flygtninge – tal

En stor del af de flygtninge, der kommer til Danmark har været i fængsel og udsat for tortur.

De voldsomme oplevelser betyder, at op mod 70 procent af de flygtninge, der kom til Danmark i 2014 fra krigshærgede lande som Syrien og Eritrea, havde posttraumatisk stresssyndrom (PTSD). Det anslår Morten Sodemann, der er overlæge ved indvandrermedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital.

I 2013 anslog en rapport fra konsulentfirmaet LG Insight, at der lever 30-45.000 traumatiserede flygtninge i Danmark, og Dansk Flygtningehjælp vurderer, at 30-50 procent af alle flygtninge i Danmark – på tværs af alle oprindelseslande – lider af PTSD. Morten Sodemann fra indvandrermedicinsk afdeling mener, at tallet kan være helt oppe på 60 pct.

Konsekvenserne af PTSD er blandt andet angstanfald, depression, humørsvingninger, flashbacks, søvnløshed, stress og mistillid til andre mennesker.

Mange flygtninge oplever desuden såkaldt eksilstress, en følelse af fremmedgjorthed, forvirring og tab af status og identitet, som opstår, når man flyttes ud af sit vante miljø.

kilde :  Christian Bennike  Information  02.03.2015

***

Det er nødvendigt at gøre opmærksom på at et  påført psykisk traume ikke betyder livslang psykisk sygdom eller lidelse. Mange kommer sig helt efter en del år. Den enkeltes styrke ser ud til især at have noget personlighed ( coping style) og kognitive funktioner (også IQ ) at gøre. Søg efter litteratur om Resilience.

Respublica anbefaler at læse mere om krisen ved indvandring og de faser man kan opdele det nye liv i hos Elsie Søderlindh : Invandringens Psykologi (1984)  Natur och Kultur.  Søderlindh anser indvandring for en livslang krise.

Dette indlæg blev udgivet i Demografi, Psykologi, seneste, Statistik. Bogmærk permalinket.