Dan Park – ytring kræver fængsel mener svenskere

Retssagen mod den svenske kunstner  – i egen optik ihvertfald – Dan Park  resulterede i juli 2014 i fængselsdom til ham  for Hets mot folkgrupp og derefter tilintetgørelse af flere værker.

Jyllands-Posten Palle Weis kulturredaktør skriver herom   27.08.14 :

Talent eller ej, så er netop en fængselsstraf det, der er overgået den sydsvenske kunstner i vores besynderlige naboland. Den 5. juli slog det svenske politi til mod Galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmø og drog af sted med ni værker og kunstneren selv. Siden har han siddet fængslet i Ystad og har allerede nu været indespærret længere end den kinesiske kunstner Ai Weiwei. Torsdag i sidste uge faldt dommen, der lød på et halvt års ubetinget fængsel og en bøde på 60.000 kr. i erstatning til fire personer, der optræder på nogle af hans kollager. Galleriejeren Henrik Rönnquist blev idømt en betinget dom og 150 dagbøder.

Og forbrydelsen? For sådan en var der tale om; det stod at læse i de svenske medier, som i ledende artikler endda ikke gik af vejen for at bakke myndighederne op i sagen mod Dan Park. Forbrydelsen består i, at myndighederne ikke kan lide Dan Parks kunst.

Anklageren har undervejs krævet Dan Parks værker destrueret og galleriet er overmalet med hagekors.

Dan Park er tidligere idømt bøder for lignende ting, blandt andet for et maleri, som forestiller tre sorte mænd, der hænger fra en galge, med titlen “Hang-on Afrofobians”.Billedet er en kommentar til et overfald på en somalisk indvandrer, der nær mistede livet, da tre mænd af arabiske oprindelse overfaldt ham.

Hændelsen hørte i sig selv til den slags, som de svenske medier ynder at holde ud i strakt arm, ikke fordi ofret var indvandrer, men fordi gerningsmændene også var det.

Så Dan Park straffes, ikke for at have gjort noget, men for at mene noget, for at have ytret sig.

Amnesty International nægter at mene noget om sagen, og den intellektuelle elite, som med glæde gik i forsvar for Ai Weiwei og Pussy Riot og ville have været der på en studs, hvis det var foregået i Nordkorea eller Zimbabwe, er travlt optaget af andet.

Respublica kan tilføje at Journalist Peter Pagh-Schlegel slentrede rundt i Malmø sidst i august og fremviste flere af Dan Parks sene værker til forskellige forbipasserende for en kommentar, og skriver bl.a. herom i Jyllandsposten 29.08.14: “De fleste på gaden kendte til kunstneren. Alligevel gav det et sug i maven på folk, når de igen kastede blikket ned over de racisme-dømye tegninger.Det lykkedes ikke at finde en eneste svensker, der ikke mente, at Dan Park burde sidde i fængsel”.

Dette indlæg blev udgivet i Medier og ytringsfrihed, Menneskerettigheder, Politik / Lovgivning, seneste, Sverige. Bogmærk permalinket.