DIIS og jihad

Terrorforskere er ikke altid enige i deres trusselsvurdering.

De milde konklusioner fra DIIS’ terrorforskere passer ikke med PETs opfattelse og ej heller med den vel nok på vore breddegrader mest estimerede – og velorienterede – terrorforsker ved det Svenske Forsvarsakademi Magnus Ranstorps analyser: »Både Erslev og Dearlove tager fejl. Alle europæiske efterretningstjenester – og jeg har talt med dem alle – er enige om, at der er tale om en kæmpe trussel, og vi er allerede ved at se den materialisere sig,«

Vi har plukket lidt  i journalist Søren Villemoes orienterende artikel Nye Terrorplaner fra Weekendavisen 18.07.14 . Anledningen er truslerne mod Norge, som landets sikkerhedsapparat nylig har advaret om. Vi  anbefaler at læse hele Villemoes redegørelse.

Magnus Ranstorp henviser til en ganske ny, men i offentligheden ukendt sag fra Storbritannien, hvor et større terrorplot blev hindret.I sidste måned startede retssagen mod de to terroranklagede, men medierne har fået forbud mod at dække den.

I Frankrig har man jo også netop forpurret en terrorplan, idet man anholdt folk med sprængstoffer.

Naser Khader finder ligeledes truslen mod Europa velbegrundet.

 

I følge PETs Center for Terroranalyse (CTA) er terrortruslen mod Danmark fortsat alvorlig. Og særlig én udvikling vækker bekymring: det stigende antal danske, militante islamister, der kæmper i Syrien og Irak. I et notat fra d. 26. juni konkluderer PET, at antallet af danske udrejste nu har oversteget 100, og at mindst 15 har mistet livet.Det store spørgsmål er, hvad disse veteraner mon finder på, når de vender hjem. Vil de lægge deres militante fortid på hylden? Eller vil de i stedet kaste sig over terrorplaner mod vestlige mål?

Og den seneste udvikling i Irak, hvor ISIS har indtaget flere større byer og endda har erklæret oprettelsen af et nyt kalifat, vurderes at kunne have en yderligere radikaliserende effekt på unge danske islamister. CTA vurderer, at den seneste udvikling kan øge terrortruslen mod Danmark.Men seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier Lars Erslev Andersen, der forsker i global terrorisme, maner til besindighed: »Min vurdering er, at risikoen ikke er så stor.Dels har man et relativt godt overblik over, hvem der tager af sted og holder øje med dem.Og det, at de tager af sted, betyder, at de får erfaringer, og mange kommer desillusionerede hjem. Nogle bliver skræmte,« siger Erslev Andersen.»Jeg siger ikke, at der ikke er en risiko, blot at den ikke er så stor. Den er blevet overvurderet.Det tror jeg, at man roligt kan sige,« siger han.Med den vurdering lægger Lars Erslev Andersen sig på linje med den tidligere leder af britisk MI6, Sir Richard Dearlove, der i sidste uge udtalte, at Vesten i dag kun er »marginalt påvirket« af islamistisk ekstremisme, og at truslen fra ISIS og vestlige kombattanter i Mellemøsten generelt er blæst ud af proportion.I den seneste rapport om den europæiske terrorsituation fra Europol er truslen fra de hjemvendte, såkaldt foreign fighters, ellers fremhævet som en særlig alarmerende udvikling.Her frygter man, at truslen kan stige eksponentielt, og at Syrien og Irak vil kunne udklække nye generationer af terrorister, som man så det i Afghanistan og Pakistan i 1990erne. Men Lars Erslev Andersen mener ikke, at man kan sammenligne de to.»Det, der adskiller dem, der tog til træningslejre i 1990erne, fra dem, der tager til Syrien i dag, var en psykisk træning, en oplæring, en ideologisk skoling og en kontakt, der blev opretholdt, da de vendte tilbage. Så der var nok en ubehagelig trussel dengang. Sådan er det ikke med dem, der tager til Syrien. De bliver indskrevet og kommer under kontrol af nogle grimme karle dernede. Og der er flere, der render skrigende bort, og gør de det, så får de en kugle i ryggen. Det er bestemt ikke for sjov, det der foregår dernede. Og det er korrekt, at nogle måske har fået en træning og lært noget, de kan bruge. Men mange andre kommer måske hjem og har fået en lærestreg. Det er den viden, vi mangler konkret. Vurderingen i dag er, at man generelt er mere afdæmpet i sine bekymringer end bare for et halvt år siden,« siger han.Lars Erslev Andersen mener ikke, at der er set eksempler på, at de hjemvendte kombattanter har taget terroren med sig hjem til Europa.

I antologien Terrorisme og trusselsvurderinger, der er udgivet af DIIS tidligere i år, konkluderer Erslev Andersens DIIS-kollega, terrorforsker Manni Crone, tilsvarende: »Alt tyder dog på, at den voldelige islamistiske ekstremisme i dag er svækket, og at den islamistiske bølge har toppet.«.

Ranstorp peger også på skyderiet i Belgien og afviser Erslevs indvendinger.»Der tager han også fejl. Der er en meget klar forbindelse til Syrien i den sag. Der har desuden netop været en hindret terrorplan i Frankrig, hvor man anholdt folk med sprængstoffer. Og det her er kun begyndelsen. Det, Erslev og Dearlove refererer til, er kun delvis rigtigt. Det er korrekt, at man i Syrien og Irak fokuserer mest på at opbygge kalifatet. Men lad mig bare tilføje, at de allerede har udarbejdet terrorplaner mod andre arabiske stater i Syrien og Irak, blandt andet i Libanon og Egypten,«

At den globale jihad skulle være på retur, afviser han tilsvarende.»Det er også ukorrekt. Der er som sagt netop hindret en terrorplan i Frankrig, og der er en fortsat trussel fra nordafrikanske islamister mod vesterlændinge. Den største trussel lige nu er AQAP – al-Qaeda på Den arabiske Halvø. De er direkte underlagt den nuværende al-Qaeda leder, Ayman al-Zawahiri, og er fast besluttede på at sprænge et vestligt passagerfly i luften.De amerikanske myndigheder har netop slået alarm efter at have fundet ud af, at AQAP arbejder på en ny type sprængstof, der ikke kan spores i lufthavnen,« siger han.

Naser Khader, der er senior fellow hos Hudson Institute “(…) Det betyder, at der kommer en ny bølge af folk, der har ventet på dette kalifat.« Khader mener på linje med Ranstorp, at det nuværende fokus på regionale konflikter blandt militante jihadister kun er midlertidigt.»Det had, der er til Vesten hos ISIS, er større end hadet fra førstegeneration hos al-Qaeda. Og de er langt mere brutale. Da de overtog Mosul, henrettede de folk, bare fordi de var shiamuslimer.De starter med at udrense shiitterne.Men vi skal huske på, at ISIS’ primære fjende er Vesten og vestlige værdier,« siger han.Ifølge Naser Khader har ISIS globale ambitioner.(…)Baghdadi har pralet med, at de har 500 unge, der er klar til at sprænge sig selv i luften overalt i verden,« siger han.

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Krig / Sikkerhed, Organisationer, Religion / Ideologi, seneste, Terror. Bogmærk permalinket.