Myter om folkepension og ATP

Af Michael Teit Nielsen, underdirektør, Ældre Sagen                              uddrag af artikel i Jyllandsposten 06.04.14

Den danske pensionsmodel er udråbt til verdens bedste. Vi er i Ældre Sagen enige i analysen bag disse synspunkter. Der er gode grunde til at se med både kærlige og kritiske øjne på den danske pensionsmodel, men vi anbefaler debatten et kosttilskud i form af fakta, der kan rydde ud i de værste myter og misforståelser, man ofte møder.

Man kan stadig møde mange ret veloplyste mennesker, som mener, at vi ikke har råd til at bevare folkepensionen. Var der ikke noget med en ældrebyrde? Nej. Med blandt andet tilbagetrækningsreformerne har Danmark taget højde for, at vi i fremtiden lever længere. Efterlønsordningen er barberet kraftigt ned, og aldersgrænsen for både efterløn og folkepension stiger. Både de økonomiske vismænd og OECD har påvist, at dansk økonomi derfor er godt forberedt på, at vi lever længere. Det kan undre, at danske politikere ikke med klar røst fortæller det gode budskab.

Et andet udbredt synspunkt er, at folkepension og ATP er på vej ud, fordi »jeg ved, at jeg selv betaler rigtig meget til min arbejdsmarkedspension«. Der er en pointe i, at arbejdsmarkedspensionerne vil aflaste udgifterne til folkepension. Men det tager mange år og vil aldrig gælde alle. Analyser har påvist, at folkepension og ATP forbliver en hjørnesten for de fleste pensionister, også om 20 og 40 år.

Sparet op via skat

Folkepensionen er vores fælles pension, hvor vi så at sige har sparet op over skattebilletten.

 

Dette indlæg blev udgivet i Politik / Lovgivning, seneste. Bogmærk permalinket.