Indgiftning

Beslægtede forældre medfører højere sygelighed hos børn

Børn fra etniske minoriteter udgjorde 30 procent af alle 0-6-årige børn, der skulle have høreapparat

Fra politisk hold overvejes det nu at forbyde de såkaldte fætter-kusine-ægteskaber – ligesom man for nylig har gjort i Norge og nu vil gøre i Sverige. Danmark har flere gange haft tanken om et forbud oppe at vende, og allerede i 2003 fik vi den såkaldte formodningsregel i udlændingeloven. Formodningsreglen giver myndighederne ret til at give afslag i ansøgninger om familiesammenføring, hvis ægteskabet er indgået mellem to, der er familiemæssigt nært beslægtede. Formodningen går på, at det vil være »tvivlsomt, om ægteskabet er indgået eller samlivsforholdet er etableret efter begge parters eget ønske«.

Reglen gjorde det vanskeligt for et ægtepar, der var biologisk beslægtet, at opnå familiesammenføring og opholdstilladelse i Danmark.

Fætter-kusine-ægteskaber har i årtusinder været et almindeligt fænomen og er stadig signifikante på globalt plan

Ifølge troværdig statistik har cirka 6,5 procent af alle ægtepar i verden indgået et fætter-kusine-ægteskab. I de europæiske befolkninger har tallet længe været lavere, men de sidste 50 års indvandring har reaktualiseret denne form for ægteskab i Europa. Den arabiske verden har således en af de højeste rater af ægteskaber mellem fætre og kusiner. I Pakistan er andelen endnu højere. Eksempelvis har Norge tidligere undersøgt 7.500 børnefødsler i pakistanske familier i perioden fra 1967 til 1993, og her viste det sig, at 30 procent af forældrene var fætter-kusine-gift.

Faktum er, at denne form for seksuel reproduktion fører til større dødelighed og sygdomshyppighed hos parrenes børn. Der kan være tale om mere eller mindre alvorlige handicap, herunder døvhed, misdannelser, mental retardering og sjældne sygdomme.

De rent folkesundhedsmæssige data omkring risici er forholdsvis nemme at dokumentere og kan hurtigt findes i forskellige artikler i Ugeskrift for læger, med yderligere henvisninger til international medicinsk forskning.

Et eksempel: For nogle år siden viste tal fra Bispebjerg Hospital, at børn fra etniske minoriteter udgjorde 30 procent af alle 0-6-årige børn, der skulle have høreapparat.

Islam igen igen

Med til det sociale hører det kulturelle og religiøse. Her kommer islam atter ind i billedet; ikke blot fordi de nye migrantbefolkninger i Europa især kommer fra den islamiske verden, hvor raten af fætter-kusine-ægteskaber er høj, men også af dybere religionshistoriske årsager.

Ovenstående er et lille uddrag af professor Thomas Hoffman: Et ægte problem. 18.10.24  Weekendavisen.

Dette indlæg blev udgivet i Arabere, pakistanere, Politik / Lovgivning, seneste, Uncategorized, Ægteskab / skilsmisse. Bogmærk permalinket.