Cancel analyser om islam

Minister bakker op om koranforsker: Nogen ønsker at lukke vigtig debat

       lille uddrag

Thomas Hoffmann er Professor ved afdeling for bibelsk eksegese ved det teologiske fakultet på Københavns Universitet.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) er bekymret over flere ting ved sagen om koranforsker Thomas Hoffmann, der af et forskerhold på Georgetown University i USA er blevet beskyldt for at udbrede islamofobi.

På Thomas Hoffmanns vegne er han bekymret for, hvad det kan betyde for ham professionelt at være én blandt hundredvis af personer – heriblandt nynazistiske Atomwaffen Division og den højreekstreme David Lane – der er blevet genstand for et såkaldt faktaark, der indeholder en række påstande om islamofobisk virke. I et bredere perspektiv er han nedslået over, at personer med relation til Det Islamiske Trossamfund valgte at oversætte og publicere faktaarket på en dansk hjemmeside uden afsender.

Og mest af alt er han bekymret for, at beskyldningerne mod Thomas Hoffmann kan gøre skade på den vigtige debat om islam og integration i Danmark

“Jeg synes, det er meget vigtigt, at vi bakker op om forskere, der bidrager med viden og perspektiv til denne vigtige debat. Hvis vi ønsker en fri og åben debat i Danmark, skal vi være bekymrede for, om hundrede procent redelige forskere stopper med at deltage i den, fordi de ikke orker at skulle gå igennem sådan en form for bagvaskelse og offentlig nedgørelse, som Thomas Hoffmann har været udsat for,” siger han.

Vil lukke debat

Til gengæld ved vi, at det er personer med relation til Det Islamiske Trossamfund, der har oversat faktaarket til dansk og lagt det på hjemmesiden ikke-muslimsk-islam.dk. Og det er en tilgang, der er under al kritik, mener ministeren, som ser paralleller til sagen om antropologen Sofie Danneskiold-Samsøe, der i foråret blev mødt af en enorm modstand fra det akademiske miljø, efter at hun til Politiken havde givet udlændingeordfører Frederik Vad (S) ret i, at mennesker med baggrund i æreskultur infiltrerer danske institutioner. Sofie Danneskiold-Samsøe er lektor på Københavns Professionshøjskoles socialrådgiveruddannelse og beskrev forleden i Politiken, at en gruppe studerende havde oprettet en Facebook-gruppe med det formål at “at tage aktion imod” hende.

“Begge sager er eksempler på, at nogen ønsker at lukke ned for en debat, som er vigtig. Det, synes jeg som integrationsminister, er problematisk, og derfor vil jeg støtte op om de stemmer, som ordentligt og redeligt holder den offentlige debat i gang – også selvom deres konklusioner ikke altid er behagelige.”

Professor på Københavns Universitet Thomas Hoffmann svarer i en mail:
”Det er en klassisk udfordring i forskningen, at religiøse personer eller organisationer reagerer med vrede eller uforståenhed over for videnskabelige analyser. Jeg er bange for, at Niels Mikkelsen og ligesindede her sammenblander kritisk analyse med dét, han kalder ’forkert islamisk lære’.”
Sagen kort

Den danske koranforsker Thomas Hoffmann er blevet beskyldt for at udbrede islamofobi i et såkaldt faktaark udgivet af forskerholdet The Bridge Initiative under Georgetown University i USA.

The Bridge Initiative hører under et center opkaldt efter en saudisk prins, der i 2005 donerede, hvad der i dag svarer til omtrent 220 millioner kroner.

Faktaarket, som indeholder en række forkerte påstande og fejlcitater, er siden blevet oversat til dansk af folk med forbindelse til Det Islamiske Trossamfund. Disse personer har dog intet haft at gøre med udarbejdelsen af arket, lyder det.

Kristeligt Dagblad har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra både The Bridge Initiative og ledelsen på Georgetown University.

 

kilde: Journalist   Jens From Lyng : Minister bakker op om koranforsker: Nogen ønsker at lukke vigtig debat. Kristeligt Dagblad    20.08.24

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/minister-bakker-op-om-koranforsker-nogen-oensker-lukke-vigtig-debat

Dette indlæg blev udgivet i Filosofi/ Etik, Forskning, Hoffmann, Thomas, Politik / Lovgivning, Religion / Ideologi, seneste. Bogmærk permalinket.