Egyptiske kvinder i sorte heldragter og stramtsiddende hovedbeklædning ved Olympiske Lege har skabt røre
Sort er traditionelt en farve muslimer vælger ved oprør
Tænk fx på pro Hamas demonstrationerne på Nørrebro 2024. Skulle den sorte farve i OL tilfældet ikke simulere oprør/ islams overherredømme kunne spillerne såmænd bare have valgt heldragter i behageligere pastelfarver i denne stegende hede.
I 2014 tillod FIFA religiøse hovedbeklædninger i international fodbold.
I Frankrig har et forbud mod muslimske tørklæder og alle andre religiøse kendetegn i offentlige skoler har været gældende siden 2004 og har i årevis skabt debat.
Muslimske forældre og organisationer har igen og igen udfordret reglerne ved at sende piger i skole med religiøse symboler, senest i form af dækkende muslimske abayer, der nu også er forbudt.
Burkinier som den, egypterne optræder i ved OL, er ikke forbudt ved lov i Frankrig. Men en række strandkommuner i Frankrig har valgt at forbyde badedragten i deres ordensreglement på linje med nøgenhed eller bare overkroppe.
Franske atleter
Franske OL-atleter har ikke ret til at bære muslimske tørklæder. At dyrke religion er frit for alle, som et privat anliggende, men har intet har med sport at gøre.
Menneskeretsorganisationen Amnesty International og andre grupper har klaget til Den Internationale Olympiske komité og krævet forbudet for franskmændene fjernet, det: »diskriminerer, udelukker og ydmyger muslimske atleter«.
Den Internationale Olympiske Komité svarede, at den ikke vil blande sig i det franske forbud, og at religionsfrihed fortolkes forskelligt fra land til land.
Egypten stiller ikke selv tøjmæssige krav til sine atleter.
Kilde: Jørgen Ullerup :Tildækkede egyptiske atleter vækker opsigt i Paris.02/08/2024 Jyllands-Posten
***
Læs forsker på RUC Nils Bredsdorff (afdød) og professor Mehdi Mozaffari her på hjemmesiden for uddybelse af det uadskillelige forhold mellem islam og politik – lov og autoritet – begrebet sharia.
Se også Per Clausen om kultursammenstød, her på hjemmesiden.