Dekolonial feminisme

uddrag

Anna Libak , journalist :

Forleden kunne Politiken fortælle, at den nye trend inden for feminismen hedder »dekolonial feminisme«. Den handler om, at hvide kvinder undertrykker farvede kvinder.

Som der stod: »Kig, dig omkring, hvide feminist. Det skulle vel ikke tilfældigvis være sådan, at en brun kvinde har været oppe og gøre rent på din arbejdsplads i nat, for at du kunne komme endnu længere i din karriere i dag?«

Nu er jeg hverken feminist eller antifeminist, men jeg har alligevel kigget mig omkring. Og jo, der går ganske rigtigt farvede kvinder rundt og gør rent i Berlingske Media.

Alligevel er jeg ikke helt sikker på, hvorfor det lige er mig, der skal skamme mig. Hvorfor skal de hvide mandlige journalister ikke skamme sig? Eller de brune mandlige og kvindelige journalister, som ikke gør rent?

Ja, faktisk er det uklart for mig, hvorfor en brun chef ikke også bør skamme sig over en hvid rengøringskone?

Men min befippelse skyldes måske, at jeg heller ikke har fattet, hvad det i det hele taget er, man skal skamme sig over.

For hvis man som udlænding for nylig er kommet til Danmark og hverken kan læse eller skrive dansk, så er et rengøringsjob en anerkendelsesværdig mulighed for hurtigt at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Det gælder for brune som for hvide.

Hjemme hos mig har vi for eksempel en polsk rengøringskone (nej, hun er ikke sort), og jeg tror ikke, at hendes liv ville blive bedre af, at jeg selv gjorde rent.

Og mon dog de au pair-piger, som ikke længere kommer til Danmark, fordi man har gjort ordningen så dyr og besværlig, har et federe liv i Saudi-Arabien eller De Forenede Arabiske Emirater? Jeg tror, at de betaler en høj pris for venstrefløjens ubehag ved at blive serviceret af brune mennesker.”

kilde : Modsøstre. Weekendavisen 19.04.24

 

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Civilsamfundet, Libak, Anna, Psykologi. Bogmærk permalinket.