Racistiske vittigheder

Jamilla Sophie Alvi interviewer Azad Habib, der i april 2024 fik syv dages betinget fængsel ifølge paragraf 266B (racismeparagraffen) for  jokes på sine to hjemmesider.Habib har anket dommen.

Respublica bringer et lille uddrag

Jamilla Sophie Alvi:  Men loven findes. De jokes er racistiske. Det er vel dit ansvar, hvis du normaliserer hyggeracisme med jokes?

Azad Habib : »Jeg sender ikke nyhedsbreve ud med racistiske jokes eller reklamerer for dem på Facebook. Folk må selv søge ind på siderne og finde underkategorien. Desuden var alle på hjemmesiden udsat for grove jokes – og på den måde blev alle behandlet lige. For mig er ingen joke for grov. Det er bare en joke. Politikere bruger ordet ”ghettolov”! Det er da også racistisk, og ordet ”krakkemut” … Hvorfor findes det overhovedet i ordbogen, hvor alle kan se det?«

Har ingen venner spurgt, hvorfor du har lyst til at tjene penge på alle de klamme jokes?

»Ikke en eneste. I de ni år har hjemmesiderne haft cirka 10 mio. besøgende, men jeg har kun fået cirka tre klager. Ingen af dem har været fra minoriteter, men derimod fra folk, der er krænkede på andres vegne, og det synes jeg egentlig er lidt racistisk i sig selv, for hvorfor skal de tale på andres vegne? Så derfor har jeg ikke lyttet til dem.«

Hvad med dine venner med anden etnisk baggrund?

»Nej, de er jo førstegenerationsindvandrere, ligesom mig selv, der kom til Danmark fra Irak, da jeg var fire-fem år gammel. De synes heller ikke, at det er racistisk med grove jokes, for de ved jo godt, hvad rigtig racisme er,« siger Azad Habib og kommer i tanke om en af de ting, som sagen har lært ham.

kilde : Jamilla Sophie Alvi: Hvad kalder man en fyr på Aarhus Ø med en racismedom?  Jyllandsposten 11.05.24

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Filosofi/ Etik, Politik / Lovgivning, seneste. Bogmærk permalinket.