Kritik fra venstre [ i Sverige]

Lektor i sociologi Göran Adamson spurgte en af rapportforfatterne til »Mångfald i högskolan« 2000 hvordan de vidste, at der var en sammenhæng mellem mangfoldighed og kvalitet i universitetsstudier og undervisning. Persson svarede, at det bare var noget, de havde skrevet. Det var ren politik.

Weekendavisen | 14.03.2014 |
Interview. Ifølge den officielle politik i Sverige er ‘ mangfoldighed’ på universiteterne en garanti for kvalitet. Men det er ren fiktion, mener lektor i sociologi Göran Adamson, som er aktuel med ny bog om multikulturalisme.

af SØREN K. VILLEMOES

Lektor Göran Adamson har fået nok. I de sidste 25 år har han oplevet, hvordan etnisk mangfoldighed er blevet promoveret som et absolut gode på de højere læreranstalter i Sverige. Det startede fredsommeligt, men det er gået langt over gevind, mener lektoren i sociologi, der med sin nye bog melder sig som kritiker af svensk multikulturalisme.
Siden starten af nullerne har universiteterne været forpligtet på at udarbejde såkaldte »mangfoldighedsplaner«. Og på blandt andet Malmø Universitet, hvor den 50-årige Adamson selv underviser, skal man inddrage og promovere multikultur selv i undervisningen.


Ifølge den officielle politik er mangfoldighed en garanti for kvalitet. Men det er ren fiktion, hævder Adamson. I virkeligheden har universiteterne blot gjort sig skyldige i at udbrede det, han anser for at være en racistisk, reaktionær og intellektuel uhæderlig ideologi, der hverken er gennemtænkt eller har noget videnskabeligt grundlag.
Det er temaet i hans nye bog, der udkommer i denne uge: Svensk mångfaldspolitik – En kritik från vänster hedder den, og er udgivet af Arx Förlag. Det er et nystartet, venstreorienteret og erklæret antiracistisk forlag, der står bag udgivelsen.

Læs mere om denne forestilling om mangfoldighedens positive virkning i videnskabens verden og samme tankekonstruktions afsmittende virkning på resten af samfundet i Weekendavisen 14.03.14.

Dette indlæg blev udgivet i Adamson,Göran, Religion / Ideologi, seneste, Videnskabsteori. Bogmærk permalinket.