Amager hollændere

 Med koner og børn kom 184 hollandske mænd til Danmark i 1521

Amagerhollænderne var hårdtarbejdende, dygtige og forfængelige 

Af  Katja Kvaale, antropolog

 

Christian 2. lokkede dem hertil med et privilegiebrev: De fik overdraget hele Amager minus fiskerlejet Dragør. De stedlige danske bønder blev simpelthen fjernet; Amagerhuse ved Hundested vidner om deportationen. Hollænderne blev, i modsætning til danske bønder, selvejere fritaget for hoveri.

Desuden fik de ret til selvstyre og retspleje efter hollandsk lov administreret af den såkaldte schout. Hollandsk lov gav kvinder lige arveret, så man indgiftede sig for at holde jord, gård og indbo udelt på amagerhollandske hænder. Der blev slået hårdt ned på flirt med danskere med nogen indavl som konsekvens.

Indtil 1811 blev der prædiket på frisisk i Store Magleby Kirke, og børnene blev undervist på amagerhollandsk.

Hvorfor dette parallelsamfund?

Christian 2. skulle bruge de markedskyndige »gemysedyrkere« som strategisk buffergruppe mod adelen, som før enevælden havde reel magt. Desuden ville han nyde hofleverancer af hollændernes dejlige grøntsager, som danskere ikke havde talent for; dette kom også senere konger – og københavnere via torvet – til gode.

Da den brutale og forhadte Christian 2. blev landflygtig i 1523, blev amagerhollændernes jordbesiddelser indskrænket til markerne mellem Dragør og Tårnby med epicenter i Store Magleby, men alle øvrige privilegier fra 1521 blev stadfæstet af Christian 3. i 1547.

Den hollandske koloni trivedes og bredte sig igen, nu ved at købe sig til mere jord og gods. Amagerhollænderne var hårdtarbejdende, dygtige og forfængelige. Deres særlige beklædning blev et brand for kvalitetsgrøntsager på torvedage i København langt op i 1900-tallet. Kongens egne amagerbønder blev efterlignet i marken og beundret, når de red til slottet, og når de flashede deres succes med smukke, kostbare dragter og ditto indbo i hollænderbyen Store Magleby.

uddrag fra  Katja Kvaale: Amagerhollandia. Weekeendavisen 14.04.23

Respublica anbefaler at læse hele artiklen, der går op til nutiden.

https://www.weekendavisen.dk/2023-15/samfund/amagerhollandia

Dette indlæg blev udgivet i Demografi, Historie, Holland/hollændere, Kvaale, Katja, Migranter, seneste. Bogmærk permalinket.