Koloniseret – inuit vinkel på forskelle

Det nedenstående er små tekstuddrag fra Tine Eibys  interview med en ældre inuitkvinde Aaju Peter. Hun har boet i flere bygder i Grønland, et par omgange i Danmark som barn og ung. og det vel at mærke alene i forskellige plejefamilier, og har taget universitetsuddannelse i jura i Canada, hvor hun nu er situeret og tiltales advokat.

Hun medvirker i filmen Twice Colonized, hvor hun præsenterer sin vrede og de problemer kolonisering har påført oprindelige folk.
Fra 1953, hvor Grønland blev skrevet ind i den danske grundlov, og frem til 1970erne var det normal praksis at sende grønlandske børn til Danmark. De skulle læres op i dansk sprog og kultur, så de kunne begå sig i det rige, de var del af.

»Jeg har aldrig ønsket at praktisere som advokat. Hvide mennesker forstår og respekterer mig kun, fordi jeg er jurist. Titler, det er det sprog, I forstår. Hvis jeg blot var mor til fem børn og syerske, hvor meget respekt tror du så, jeg ville få? Ingen. Og jeg ved det, for jeg har prøvet det. Folk kalder mig advokat, men jeg praktiserer ikke. Jeg har aldrig været enig med det hvide system, det vestlige westminster-system, som stammer fra Europa, fra England. Det er meget oppositionelt og konfliktorienteret. Det er ikke inuits måde at gøre tingene på, vi snakker sammen og kommer overens, vi kæmper ikke mod hinanden.«

»Vi drager ikke konklusioner i vores kultur, jeg kan ikke tale på andres vegne. Den grønlandske og den hvide kultur er meget forskellig.«

»Jeg har en hvid kæreste, som er journalist, og jeg må indimellem lukke munden på ham, for han spørger og drager konklusioner, som ikke er sande. At A plus B leder til C, det er meget lineært, mens inuit tænker i cirkler, A og B leder ikke nødvendigvis til C, førend du kan bekræfte det,« siger hun.

»I inuitkulturen kan vi ikke holde ud at være dem, det er synd for. Hvis vi i de 10.000 år, der er gået, havde haft ondt af os selv, fordi det er koldt, ville vi være gået under. Vi må altid acceptere det, som sker, og komme videre*, ellers ville vi være frosset ihjel.«

Danskerne selv må afkoloniseres, hvis vi nogensinde skal komme til at forstå, hvad koloniseringen af Grønland har betydet for inuit. Det er Aaju Peters klare budskab, som sendes ud med pressemeddelelsen om premieren på Twice Colonized.

Konkret har hun i mange år arbejdet for at få oprettet et forum for oprindelige folk i EU. Der findes et tilbagevendende forum, men hun ønsker sig et permanent af slagsen. 

Tine Eiby :Jeg tænker ved mig selv, det nok er svært i det hele taget. For her støder den europæiske retsorden baseret på principper om demokrati og repræsentativitet sammen med inuits ønske om at mødes, »byde hinanden velkommen« og være sammen slet og ret.

* hvilket de mange  grønlandske selvmord  vel modsiger? Kirsten Damgaard, red.

Tine Eiby: Jeg ved hvordan man slås. 16. marts 2023. Weekendavisen.

Dette indlæg blev udgivet i Danskere, Grønland/grønlændere, Kultursammenstød, Psykologi, seneste. Bogmærk permalinket.