Medlemskab af folkekirken

74 % af danskerne er medlem af Folkekirken. (Gejst 2023)

Kirsten Damgaard, kulturpsykolog

Marianne Gaarden ,biskop  henviser til en nyere undersøgelse fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, som  viser, at 58 % af folkekirkens medlemmer, er medlem for at støtte den danske kulturarv. (Kristeligt Dagblad  06.02.23)

Kirkesociolog Karen Marie Sø Leth-Nielsen : ” Medlemskabet kan beskrives som et kollektivt folkekirkemedlemskab. Det er sandsynligvis også derfor, det er så stabilt, fordi det er sammenvævet af en række kollektive tilknytninger.Vi kan identificere følgende kollektive identiteter: kristendommen, familien, nationen , og samfundsstrukturen.” (Gejst 2023)

Man taler om det nordiske paradoks. At en høj andel af danskerne er medlem af folkekirken, samtidig med at vores brug af kirkerne er lav. Men en ting er lav deltagelse i gudstjenster om søndagen, noget andet er  den gode tilslutning til aktiviteter i ugens løb.

I en årrække  op til år 2008 boede den amerikanske forsker Phil Zuckerman med hele sin familie i en mindre by i Østjylland, for at studere et samfund med et af de mindst religiøse folkefærd i verden  – altså danskerne. Det kom der bogen “Society without God ” ud af (New York University Press 2008) .

Vi citerer lidt fra  Zuckermans udtalelser hist og pist:

Hjemmet er det nærmeste danskerne kommer et helligt sted. Det er her de finder mening, siger den amerikanske sociolog, der har interviewet danskere om deres forhold til tro.

Danskere sætter stor pris på kirkerne i landskabet. De kommer der sjældent, så kirken skal være fysisk nærværende, men på distance i forhold til deres øvrige liv, siger han.

De fleste danskere har bare lidt religion i deres liv og lader for eksempel deres børn døbe, selvom de erklærer, at de ikke tror på Gud. Mange går i kirke, selvom de ikke tror, at Jesus var Guds søn, siger han.

Mens han er stødt på religiøs adfærd, har han kun mødt et mindretal, der bekender sig til en tro på en treenig Gud.

Ud fra en traditionel bibelsk anskuelse er Danmark et land uden tro på Gud.

Nogle taler om noget guddommeligt og formulerer deres egen version af Gud, siger han og beskriver det mest fremtrædende gudsbillede som en rar, men skjult skikkelse, der giver et velbehag.

Tre ud af fire betegner sig som kristne, men de begrunder ikke kristendommen med deres religiøse overbevisning, men med deres danskhed, siger han.

I forhold til andre lande i Vesten adskiller danskerne sig ved ikke at tro på Bibelen som Guds åbenbaring og Jesus som Guds søn, men næstekærlighed har de fleste en holdning til.

Konsekvensen af at kalde sig kristen i Danmark er, at man føler sig forpligtiget til at være et rart menneske, der tager sig af de fattige og syge. I betaler virkelig jeres skat med glæde og vil gerne værne om det sociale paradis, I har opbygget. Den sekulare humanisme trives godt i Danmark, men er det kristendom?

Læs mere: https://bibliotek.dk/da/overlay/infomedia/89071097

 

Dette indlæg blev udgivet i Danskere, Religion / Ideologi, seneste, Uncategorized. Bogmærk permalinket.