Sverige – kriminelle bander vælter borgmester

Kriminelle arbejder i ungdomsklubber

Fare for rekruttering af unge

Lørdag måtte den socialdemokratiske borgmester i Botkyrka Kommune, Ebba Östlin, forlade sin borgmesterpost, da en afstemning blandt de lokale socialdemokrater fravristede hende titlen som lokal gruppeleder for partiet.

Ifølge flere svenske medier beskrives det, hvordan medlemmer af kommunens kriminelle miljø er blevet hvervet til at vælte Östlin af borgmesterposten.

Konkret drejer sagen om lukkede fritidstilbud: tre fritidshjem og fire fritidsklubber, som blev drevet af Arbetarnas Bildningsförbund (ABF), en studenterforening med forbindelse til den svenske fagbevægelse og Socialdemokraterne.
På baggrund af whistleblowere blev der igangsat en undersøgelse af fritidstilbuddene.

Den efterfølgende rapport viste, at personer med domme for alvorlig kriminalitet var ansat ved fritidstilbuddene.

Der blev fundet narkotika i fritidstilbuddenes lokaler, og bandemedlemmer opholdt sig der jævnligt, som i et “klubhus”.

Rapporten konkluderede, at der var risiko for, at børn og unge blev rekrutteret til kriminelle grupperinger gennem fritidstilbuddene.

Ebba Östlin, hvis mærkesag er at bekæmpe kriminalitet, lukkede omgående de pågældende fritidstilbud i Botkyrka.

Kort efter lukningen af fritidstilbuddene blev der i Botkyrka stiftet en ny, lokal socialdemokratisk partiforening ved navn Folkbildarna.

Flere uafhængige kilder fortæller til Expressen, at stiftere af Folkbildarna hvervede folk i det kriminelle miljø, som kunne hjælpe med at stemme Östlin ud.

På det socialdemokratiske møde, hvor Östlin blev væltet, var 23 af de 179 tilstedeværende medlemmer af Folkbildarna. Flere af de tilstedeværende var kriminelle, skriver den svenske avis Aftonbladet.

 

kilde: Kristian Stoffer Nielsen: Som borgmester var hun benhård mod banderne, nu kan nye partifæller have kuppet hende. Jyllands-Posten 04.02.23

***

Kirsten Damgaard, kulturpsykolog red. : Samme  problemstilling med kriminelle ansatte i byens ungdomsklubber har forekommet i Københavnsområdet for år tilbage. I Urbanplanen var der en periode korruption, sådan at unge måtte betale under bordet for at komme i den ønskede klub med det ønskede fritidstilbud, har medarbejdere i kommunen fortalt mig personligt.

Dette indlæg blev udgivet i Bander, Krig / Sikkerhed, Politik / Lovgivning, seneste, Sverige. Bogmærk permalinket.