Dansk mentalitet

Denne note vokser til stadighed 

 

Det fælles bedste

Ove Kaj Pedersen , professor emeritus i komparativ økonomi CBS. :   “Umiddelbart hører vores trosbegreb til kirken, protestantismen og det lutheranske. Det ser man meget tydeligt, når man lever i Frankrig eller USA, og jeg kan kun begrunde den danske grundideologi mod “det fælles bedste” med, at det skyldes religionens betydning.”  03.02.23 Kristeligt Dagblad.

 

Argumentet bag en beslutning

Christian Koch beskriver at traditionen i Danmark har været, at vi gerne vil debattere, og det er vigtigt for mange at vide, hvorfor en beslutning bliver trukket ”Det er dansk kendetegn, at mange reagerer kraftigt hvis de ikke får argumenter for en beslutning ”.(Jyllandsposten 31.01.23)

 

Troværdighed

Lektor i retorik Carsten Madsen: “Man opnår etos ved at vise, at du ved noget om den sag, der tales om, og du taler på en måde så publikum får en opfattelse af, at du har de samme dyder og de samme grundværdier som dem.”

Carsten Madsen mener, at det især i Danmark er  vigtigt for politikere at opbygge deres etos ved at vise ydmyghed. ( Jyllandsposten 31.01.23)

Afvigelse fra normer

Janteloven ved Axel Sandemose – beskriver egentlig underklassens aktivitet med at holde hinanden nede. Ikke skabe sig. Ikke afvige. Ikke tro man er dygtigere eller mere kreativ. Kirsten Damgaard o4.03.23

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Danskere, Filosofi/ Etik, Psykologi. Bogmærk permalinket.