Fillipinere og tamiler i arktis

“I sidste uge var jeg på besøg i verdens nordligste kirke i Longyearbyen på Svalbard, og som altid, når man når ud i periferien af menneskelivets eksistens, er intet sort eller hvidt. Man må tilpasse sig, byde velkommen og holde sammen, og det giver en naturligt oplevet økumeni og interreligiøsitet, hvor respekten for forskellige trosretninger og fællesskabet i menneskeheden får gode vilkår.”

af   Maria Krabbe Hammershøy, generalsekretær for Caritas Danmark

“Jeg har set økumenien og trossamfundenes omsorg for migrantarbejdere udfolde sig overalt i Arktis og Nordatlanten, blandt andet i Island, på private rejser og i embedsmedfør. I en verden, hvor arbejdskraften for længst er globaliseret, ændres befolkningssammensætningerne og den religiøse demografi konstant. Det giver interessante sammensætninger og levede liv, ægteskaber og familier, som man ikke ser mange andre steder på Jorden.

I december besøgte jeg katolikkerne i Grønland. Også i Grønland importeres der arbejdskraft i stor stil fra hele verden, blandt andet er der mange filippinere, thailændere og tamilere fra Sri Lanka. De bygger skoler og lufthavne og arbejder på hoteller og fiskefabrikker.”

“På mange måder svarer migrantarbejdernes situation i Arktis og Nordatlanten (på land såvel som de søfarende) til den måde, samfund fungerer i det globale syd: Når statslige og nationale strukturer bryder sammen eller er ikke-eksiste-rende i samfundslivet, er det trossamfundene, der træder til og tager sig af de fremmede, de syge og de fattige.”

Uddrag fra  Maria Krabbe Hammershøy, generalsekretær for Caritas Danmark.  : Længst mod nord knokler folk tusindvis af kilometer hjemmefra.  03.02.23  Kristeligt Dagblad.

Redaktør Kirsten Damgaard undrer sig over om ikke migrantarbejderne har ret til medlemskab og er velkomne i de respektive nordiske fagforeninger og a-kasser? Men måske vil de gerne spare kontingentet?

Dette indlæg blev udgivet i Arbejde, Civilsamfundet, Filosofi/ Etik, Hammershøy,Maria k., Migranter, Religion / Ideologi, seneste. Bogmærk permalinket.