Indvandrere får oftere specialist-lindring i den sidste tid

Ulighed med modsat fortegn

“Ikke-vestlige indvandrere opfører sig anderledes end danskere, når de har en dødelig sygdom. Og det er ifølge flere overlæger en afgørende grund til, at de oftere end gennemsnitspatienten får adgang til specialisternes hjælp frem mod døden.”

“Anette Hygum, overlæge ved palliativt team på Sygehus Lillebælt: “Lægen ved, at den her patient er døende, men patienten ved det ikke, og de pårørende insisterer på, at man ikke må tale om det. Og så henviser lægen til os, fordi de selv står i en hårdknude-situation.”

Kirsten Damgaard, kulturpsykolog : Indvandrere fra ikke-vestlige lande opfører sig i det hele taget anderledes ved sygdom, graviditet, fødsel, død  og skade end individorienterede mere rationelle vesterlændinge. De har ofte en anden forståelse af årsag og virkning. Ofte er ånder og dæmoner blandet ind – og forestillinger om andres misundelse. Derudover kan Allahs straf komme på tale. Det er faktisk en af grundene til at Danmark har fundet det nødvendigt, at oprette to indvandrermedicinske klinikker i henholdsvis Odense og Hvidovre.

“Ikke-vestlige indvandrere har en anden forståelse af sygdom og død end danskerne. Det er svært at håndtere, synes mange af de læger, som behandler sygdommen. Og så henviser de til os. Det giver en ulighed med modsat fortegn i adgangen til vores hjælp,” siger overlæge Bodi Abild Jespersen ( afd. for lindrende behandling , Aarhus Universitetshospital)

” Specialiseret lindring af uhelbredeligt syge patienter foregår på hospicer, hospitalsafsnit og i patientens eget hjem af teams, der kører ud fra hospitalerne. Og forskningen viser overraskende nok, at indvandrere har bedre adgang til den hjælp, der foregår i hjemmet.”

Mathilde Andersen er ph.d. ved palliativ forskningsenhed på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og hovedforfatter på studiet.

Studiet er udført blandt flere end 100.000 patienter, som døde af kræft fra 2010 til 2016. Det viser også, at ikke-vestlige indvandrere i mindre grad end resten af befolkningen indlægges på hospice.
Morten Sodemann er professor i indvandrermedicin på Syddansk Universitet:

“Der er et kulturelt krav om, at du må ikke give op. Du får udleveret én krop, og den skal du passe på og forsvare, til du dør. Mange ønsker al den behandling, de kan få. Når den helbredende behandling er udtømt, kan lindrende behandling for dem udgøre det for en form for behandling,” siger han.

kilde: journalist   Maja Funch: Indvandrere får oftere hjælp i døden end gennemsnitspatienten. 03.02.23 Kristeligt Dagblad

Dette indlæg blev udgivet i Filosofi/ Etik, Kultursammenstød, Psykologi, seneste, Sundhed. Bogmærk permalinket.