Illegale sex-arbejdere hjælpes

 

Et argument for at hjælpe udenlandske illegale sex-arbejdere

 handler om den danske mands – og han kones – helbred!

af Kirsten Damgaard, kulturpsykolog

I Syddanmark har Reden Odense etableret en kvindelance, der tilbyder gratis undersøgelser, prævention og hiv-tests til udenlandske sex-arbejdere. Den bemandes af frivillige læger og sygeplejersker (disse sundhedsarbejdere har altså ikke nok at bestille i forvejen, må man tro) og en kulturmedarbejder. Reden er et varieret tilbud til kvindelige sex-arbejdere i KFUK regi over hele landet.

Kvinderne kommer hovedsagelig fra Spanien (romaer? Hispanics indvandrere til Spanien?) og Sydamerika.

 

Sex-arbejdere kan ikke finde vej

Ideen til kvindelancen opstod fordi ”det var for svært at få de udenlandske og ofte illegale prostituerede til at møde op i Redens sundhedsklinik inde i Odense”, skriver Hus Forbi (nr.1.januar 2023). Reden Ålborg har også nylig fået en kvindelance. I den byder man udover det sundhedsfaglige også af og til på juridisk bistand.

Arbejdssprogene i sex-branchen i Nordjylland er bl.a. thai og spansk. Denne kvindelance blev til, fordi de udenlandske sexarbejdere, spurgte om ikke sundhedspersonalet kunne komme rundt til dem i Nordjylland, i stedet for at de selv skulle møde op i den gratis klinik i Ålborg. Kunne man tænke sig, at disse sex-arbejdere har hørt om den gode service Odense tilbyder?

Illegale hjælpes af systemet

”Hvis der er behov for det, kan hun [kulturmedarbejderen] formidle kontakt til det danske sundhedsvæsen eller anden hjælp i systemet”, fortæller Mette Guul fra KFUK’s Sociale Arbejde til Hus Forbi. Hun synes der skal være kvindelancer i hele Danmark, for det allerbedste er at få stoppet smittekæden for gonorré, syfilis og klamydia der er opadgående. ”Det har jo en kæmpe forebyggende effekt. I særdeleshed for de danske mænd, der er kunder, og som risikerer at smitte videre ud i vores samfund til deres koner og kærester”, ræsonerer Mette Guul.

Jamen burde man så ikke hellere sende de illegale kvinder ud af landet, også for at de ikke smitter os? De legale arbejder på ordnede vilkår, og kan selv opsøge det danske sundhedsvæsen, hvis der er behov. Det er svært at tro, at en udenlandsk legal sex-arbejder, der er skattebetaler osv, vil ødelægge sin ”kapital” ved ikke at lade sig lægebehandle. Jeg har endnu ikke mødt en indvandrer, der ikke taler henrykt om, at ”der er gratis læge og universitet i Danmark”.

 

Die Dummen Dänen

En kollega sagde for mange ti-år siden, at Danmark importerer bistandsklienter (altså fattige voksne uden salgbar arbejdskraft) og en politisk medarbejder ironiserede ved samme lejlighed, at bygger man en stærekasse, så flyver der en stær ind.

citater fra Hus Forbi januar 2023

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Arbejde, Damgaard, Kirsten, Migranter, Organisationer, Politik / Lovgivning, seneste, Sundhed. Bogmærk permalinket.