Børn med våben i Sverige

I Stockholms forstæder bærer teenagerne våben

63 personer blev skuddræbt i Sverige i 2022

“Hvis vi er heldige, kan vi redde dem, som i dag går i børnehave”

Johan Varning Bendtsen     skriver fra Sverige   08.01.23  Kristeligt Dagblad

*nedenstående er små uddrag , respublica anbefaler at læse hele artiklen*
Rissa Seidou, nærbetjent og kvinde,  frygter, at problemerne med bandekri-minalitet i Stockholms udsatte forstæder kan tage årtier at løse. ”Folk herude er traumatiserede. Det er mennesker, der har mistet det kæreste, de har; deres børn. Mennesker, der fortæller, at de flygtede hertil fra krig, for at give deres børn en sikker fremtid. Og som de nu i stedet begraver her i det, de troede var det trygge Sverige.”

Siden 25. december er syv eksplosioner i lejlighedsopgange og seks skyderier  – heraf tre dødelige – indtruffet i Stockholm.

Ved et af skyderierne blev en 14- og en 15-årig taget på fersk gerning.

”Det er en national epidemi, som vi er nødt til at vågne af nu,” konstaterer 48-årige Rissa Seidou, der har arbejdet som betjent siden 2006.

”(…) i 2015 skete der noget efter det første bandedrab. Forråelsen accelererede. Og i dag findes en udbredt tavshedskultur, hvor beboerne ikke vil eller tør tale med politiet. Indbyggerne føler sig ikke længere trygge. Der er åbent narkotikasalg og skyderier, som kan ramme hvem som helst. Unge drenge rekrutteres tidligere og tidligere , og forleden fortalte en far mig, at han havde sagt sit job op for at kunne følge sit barn til og fra skole. Og undervejs holde vagt uden for. Simpelthen fordi han er urolig for, at sønnen bliver hvervet til en bande.”

Sveriges har mere end 60 udsatte boligområder.

Ekstremisme, parallelsamfund, bandevold.

Banderne Shottaz og Dødspatruljen, som en junidag i 2019 tørnede sammen i Herlev ved København, hvilket endte med et brutalt dobbeltdrab, var hjemmehørende i Rinkeby. 
I 2022 blev der skudt over 370 gange i Sverige

I Stockholm findes 40 kriminelle grupperinger
Bliver det bedre generation for generation? 

”Det er et langsigtet projekt. Vi tilbyder forældrene en indføring i samfundet, vi er tilgængelige døgnet rundt, forsøger at opbygge relationer. Og nu oplever vi faktisk, at forældrene ringer og fortæller, at sønnen har våben eller narkotika hjemme, pjækker fra skolen, opfører sig mærkeligt. Det er langsigtet og tager tid at opbygge den nødvendige tillid, men i sommer fik vi ni personer væk fra gaden og på ungdomshjem. Det ville vi aldrig være lykkes med for få år siden, hvor politiet ikke kunne gå på torvet i fred. Men det kræver tålmodighed,” siger hun.

”Selvfølgelig er der en kobling. For 100 år siden boede der kun hvide mennesker i Sverige. Siden kom der nye til, men svenskerne forstod ikke, at med nye mennesker følger forandringer. Nye sprog, kulturer, normer. Også nye forbrydelser. “

– “Og nye forestillinger om respekt, ansvar, loyalitet, sandhed, godt og ondt – kort sagt nogle helt andre dannelsesidealer”, tilføjer kulturpsykolog Kirsten Damgaard, denne hjemmesides redaktør, og anbefaler at læse videre herom her på sitet :
Definition på kultur;Tidligt skadede børn; Klanen contra det rationelle;
Dannelse til fælleskab;Voldsparat reaktiv religiøsitet

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Bander, Filosofi/ Etik, Psykologi, Pædagogik / Sprog / Opdragelse, seneste, Sverige. Bogmærk permalinket.