Smutvej til Danmark

af Kirsten Damgaard, kulturpsykolog

Hver 8. lønmodtager i Danmark er udlænding

“Nogle af de mere horrible sager på det danske arbejdsmarked handler om tredjelandets borgere, altså fra lande uden for EU, Der er rejst til Danmark ved hjælp af smuthuller IEU lovgivningen. De kommer fra vidt forskellige lande som Kina, Ukraine, Ghana, og Filippinerne. Man kan som borger i et land uden for EU ikke bare uden videre rejse til Danmark for at arbejde. Men der findes nogle metoder, som gør det muligt alligevel at få arbejde i Danmark, lovligt eller ulovligt. En af dem handler om at få en arbejdstilladelse i et andet EU land. Og når man først er kommet ind på det europæiske arbejdsmarked, kan man nogenlunde frit krydse grænser og få arbejde i et andet EU land. Og så går diskussionen på hvilken løn man har ret til.” (s.20 Fagbladet3F  nr.8 2022 )

Læs om antal på www.respublica.dk ; og læs den grundige artikel i Fagbladet3F.

***      

Afrikanere sortjobber i Tyrkiet

Der også kommet frem her kort efter årsskiftet til 2023 at adskillige afrikanere, især vestafrikanere, betaler omkring 18.000 til menneskesmuglere for at komme ind i Tyrkiet og få ansættelse i tekstilindustrien. Med vilkår som 12 timers arbejdsdage og én fridag om ugen. Lokkemaden har så været, at disse afrikanere senere kunne skaffe sig (igen illegal) adgang til jobs EU. Det sidste lykkes imidlertid tilsyneladende ikke for så mange, ifølge journalisterne (Anne Kidmose og Layal Freije: SHOPPING: Made by migrants,Weekendavisen 6. Januar 2023 )

 

Dette indlæg blev udgivet i Afrikanere, Arbejde, Migranter, seneste, Tyrkere. Bogmærk permalinket.