Skærpelse om udvisninger

Dansk-tuneseren Adam Johansen rejste i 2013 til Syrien, hvor han ifølge en dom fra Højesteret modtog træning med henblik på at kunne begå terror. Han er opvokset i Danmark, men er født på Færøerne og har en færøsk mor og en tunesisk far. Derfor havde han dobbelt statsborgerskab.

Oprindeligt fik han lov til at blive i Danmark, da han er dansk gift og har et barn her i landet, men i 2018 valgte Højesteret alligevel at udvise ham for bestandigt.

Desuden bemærker domstolen, at Adam Johansen selv valgte at rejse til Syrien, og at det er legitimt for lande, der har underskrevet menneskerettighedskonventionen, at tage »et fast standpunkt mod terrorisme«, som i sig selv udgør en alvorlig trussel mod menneskerettighederne.

Mikkel Laursen, specialkonsulent ved Institut for Menneskerettigheder,forklarer, at sager som den aktuelle, der omhandler menneskerettighedskonventionens artikel 8 om respekten for privatliv og familieliv, lidt firkantet sagt er en afvejning af hensynet til familien – f.eks. ægtefælle og børn – versus grovheden af den forbrydelse, der er begået.

Forsvarsadvokaten Mette Grith Stage:   »Nu har vi to domme, som fastslår, at man kan udvise folk med en meget tæt tilknytning til Danmark, hvis de får fire års fængsel. «

 

»Nu er det ikke blot blåstemplet af Højesteret, men også menneskerettighedsdomstolen har slået fast, at udvisning ikke udgør en krænkelse af konventionerne, når straffen er på fængsel i flere år, uanset om den pågældende er født og opvokset i Danmark eller kommet hertil som helt lille og ikke har nogen tilknytning til sit hjemland, men alene til Danmark. Det er en hård og konsekvent linje, der er lagt.«

Adam Johansen har afsonet sin straf på fire års fængsel og sidder i dag på et dansk udrejsecenter, hvor han afventer den endelige hjemsendelse til Tunesien.

kilde:Kaare Kronberg Jensen og Steen A. Jørgenssen:  IS-krigers nederlag   er endnu et signal om en ny, hård kurs. Jyllands-posten   03/03/2022

vhttps://jyllands-posten.dk/indland/ECE13792764/iskrigers-nederlag-er-endnu-et-signal-om-en-ny-haard-kurs/

 

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Menneskerettigheder, seneste, Terror. Bogmærk permalinket.