SLAPP – at lukke munden på kritikere

Reporters Without Borders, PEN International og en række andre organisationer, der støtter forfulgte journalister og forfattere, har udgivet en fælleserklæring, som 19  organisationer offentliggjorde i november sidste år.

I den opfordrede de den britiske regering til at ændre landets lovgivning for at beskytte samfundets vagthunde fra udmattende retssager og andre juridiske tiltag, som rige og magtfulde personer bruger til at lukke munden på kritikere. På engelsk hedder det SLAPPs – strategic lawsuits against public participation.   (Andrey Kazankov: Et forsvar for oligarken. Weekendavisen 28.02.22 )

Britisk lov er sådan indrettet at anklager fra udlandet kan trække andre udlændinge i retten i UK. Ingen af parterne behøver  – mærkværdigvis – at være tilknyttet Storbritannien. Det var truslen om en sådan retsag, der i 2010 fik avisen Politiken til at indgå et økonomisk forlig med en muslimsk advokat. Advokaten repræsenterede angiveligt profeten Muhammeds efterkommere. Et ret besynderligt forehavende i betragtning af at islamiske samfund er stærkt patriarkalske, og profeten ingen sønner havde. Mange har så siden diskuteret, hvem den prostituerede egentlig er i dette forlig. Som bekendt et blodpenge er et begreb i muslimske kulturer.Det drejer sig om at ære tilsmudset af anden part kan genoprettes med et pengebeløb fra samme anden.

***

Politiken indgår forlig med muslimsk advokat og “undskylder over for alle, der er blevet krænket” af avisens beslutning om at genoptrykke Kurt Westergaards Muhammed-tegning.

Dagbladet Politiken bringer i dag en undskyldning for, at avisen har krænket muslimer ved at gentrykke Kurt Westergaards Muhammed-tegning.

Med undskyldningen bøjer Politiken sig for en trussel om sagsanlægfra den saudi-arabiske topadvokat, Faisal A. Z. Yamani, der i august 2008 krævede en undskyldning fra 11 danske dagblade for at have trykt tegneren Kurt Westergaards tegning af profeten. Politiken skriver åbent, at der er tale om et forlig.( Christian Brøndum:Politiken siger undskyld for Muhammed-tegning  Fredag d. 26. februar 2010)

Dette indlæg blev udgivet i Arabere, Medier og ytringsfrihed, Politik / Lovgivning, seneste, Storbritannien. Bogmærk permalinket.