Multi kulti krimi

Banderne NNV og Satudarah* er i konflikt

Hovedstaden er ifølge politiet lige nu vidne til en »ekstraordinær situation« med voldsparate kriminelle, der ser ud til bevidst at gå efter at dræbe. Politiet vurderer samtidig, at de seneste dages skyderier trækker tråde til bandemiljøet og muligvis organiserede kriminelle.

Politiinspektør Torben Svarrer: »Jeg er bekymret. Lige nu er der en situation, hvor jeg synes, at det er voldsomt det, der sker. Vi har haft rigtig mange skyderier over årene, men lige nu er der bare en situation, hvor det er eskalerende. Det skal vi have stoppet,«

»De skyderier, vi nu snakker om, virker ikke så tilfældige, som vi nogle gang har set i øvrige konflikter. Der er en helt anden voldsparathed og en accept af, at man skal ud og slå et andet menneske ihjel

»Vi ser bevægelser i miljøet, hvor der bliver kørt stærkt i gaderne. Vi ser kortegekørsel, hvor flere biler med kriminelle personer følges ad. Vi mærker nervøsitet i deres færden. Der er en lang række ting, som gør denne situation ekstraordinær,« forklarede politiinspektøren.
Et konfliktnotat fra Nationalt Efterforskningscenter (NEC) viser, at der blev registreret en bandekonflikt den 16. november. Af notatet, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, fremgår det, at banderne NNV og Satudarah har anvendt »skydevåben eller våben eller eksplosivstoffer«.
Tirsdag 7.dec. fortalte Torben Svarrer, at der efter alt at dømme er tale om en helt anden konflikt. Det er således politiets opfattelse, at parterne i den nuværende konflikt består af den ene part fra konfliktnotatet – som politiet i øvrigt ikke ønsker at sætte navn på for at undgå at give grupperingen opmærksomhed – og en kriminel gruppering, hvis størrelse og eksistens ikke er helt udredt:

»Der er en konfliktsituation mellem en bandegruppering og et miljø, som vi ikke helt endnu er sikre på er en reel bandegruppering, eller om det er det, vi kan kalde organiserede kriminelle, som har en form for udestående med hinanden. Hvordan konflikten er opstået, er vi ikke sikre på endnu,« fortalte Torben Svarrer ved pressemødet.

»Der har den seneste tid været øget aktivitet på rocker-/bandeområdet, hvilket bl.a. har resulteret i flere skyderier i hovedstadsområdet (…) udtaler vicepolitiinspektør ved Nationalt Efterforskningscenter Søren Have Enevoldsen i en skriftelig kommentar til Jyllands-Posten.

Politiet etableredes to skærpede strafzoner, som gælder de næste 14 dage i Husum/Tingbjerg og dele af Nørrebro og Nordvest. Samme steder, som der allerede er visitationszoner.

* oprindelig hollandsk bande

Kilde: Kaare Kronberg Jensen og Ida Sejersdal Dreiager. Jyllands-Posten 09.12.21

***

På tværs af Øresund og på tværs af Middelhavet

Det er ikke første gang, at kriminelle fra Sverige dukker op i Danmark. I juli 2020 blev to svenskere dømt for den kraftige bombesprængning foran Skattestyrelsens hovedkontor på Østerbro i København. I august 2020 blev fem svenskere dømt for drabet på to svenske mænd i Herlev. Et drab, som ifølge retten blev begået som led i en bandekonflikt.

Senest har Ekstra Bladet kunnet fortælle, at der er lavet en ny alliance med bandemedlemmer fra den svenske bande Dødspatruljen og den forbudte danske bande LTF.

Ifølge David Sausdal, der er kriminolog ved Lunds Universitet, og som er en del af forskningscenteret Center for Global Kriminologi, er der ingen tvivl om, at kriminelle i højere grad opererer på kryds og tværs af Øresund.

Han ser tendensen som et led i en generel udvikling, hvor tidligere store hierarkiske kriminelle organisationer, som måske havde afdelinger i udlandet, i højere grad er skiftet ud med mindre og mere flydende netværk.

» Det betyder at der er kommet flere mindre aktører på det kriminelle marked, hvilket også påvirker konfliktniveauet,« siger han.

David Sausdal har lavet feltstudier i Algeciras ved Gibraltarstrædet, hvor kriminelle fra blandt andet Danmark og Sverige opererer. Han fortæller, at eksperter og politiet der taler om et øget konfliktniveau og en øget voldsparathed hos kriminelle, der smugler ting over Middelhavet.

»Et konkret eksempel på forbindelsen mellem danske og svenske kriminelle er, at vi har set, at bandemedlemmer i Danmark har bestilt svenske bandemedlemmer til at udføre forskellige voldsaktioner i Danmark,« siger han.

»I dag er der ingen tvivl om, at vi ser en større voldsparathed i Sverige, og nu er det dansk politi, som er bekymret over, at kriminaliteten transporteres ind i Danmark.«

Efterforskning rettet mod flere lande

Adspurgt om, hvilke svenskere Københavns Politi har set i Danmark under skudepisoderne, svarer Torben Svarrer: »Det, vi hører, er, at de er voldsparate, og at de er en del af den kriminelle struktur i det svenske, men vi ved ikke, hvor mange der har været herovre.« Han uddyber, at efterforskningen også er rettet mod aktører fra andre lande end Sverige og Danmark.

– Er det tale om det svenske bandemiljø?  »Sverige har en lidt anden måde at definere miljøer på. Lad os bare sige, at der er tale om personer, som er kendt fra det kriminelle miljø i Sverige,« siger Torben Svarrer.

kilde:Kaare Kronberg Jensen, Ida Sejersdal Dreiager   09.12.2021 Jyllands-Posten

Dette indlæg blev udgivet i Adfærd, norm og kriminalitet, Bander, seneste. Bogmærk permalinket.